Колкото и странно да звучи, невинаги естественото е най-хубаво. Правилното и подходящо оформяне на веждите може да промени лицето до неузнаваемост. Разбира се, може всяка сутрин да ги рисуваме по половин час пред огледалото, но далеч по-практично, по-трайно и с по-добри резултати е микроблейдингът (от blade – острие). Методът е подходящ за мъже и жени с редки, тънки или липсващи вежди. Например при страдащи от алопеция или след химиотерапия.

 

Какво представлява микроблейдингът?


Микроблейдингът е полуперманентен грим за вежди. Основава се на прецизното рисуване на всеки отделен косъм, който накрая изглежда точно като истински. За тази цел се използва ред от няколко мънички игли, които вкупом изглеждат като острие, с което се нанася пигмент с цвета на веждите. С тяхна помощ всяко отделно косъмче се рисува, следвайки естествената посока на растеж на веждите.

 

Каква е разликата между микроблейдинг и перманентен грим?

При микроблейдинга се работи на съвсем повърхностно ниво – само в епидермиса на кожата. Освен това цялата процедура са извършва на ръка, единствено с миниатюрното острие от множество игли, без да се използват инструменти или уреди на ток. При извършване на процедурата се контролира натискът, с който се работи върху кожата, като по този начин се изграждат множество малки и тънки косъмчета, следващи големината и посоката, която биха имали, ако са естествени. За разлика от микроблейдинга, перманентният грим навлиза по-дълбоко в дермата.

NEWS_MORE_BOX

 

Предимства на процедурата

Голямата си популярност методът дължи на крайния си резултат – постигане на естествено изглеждащи вежди, които дори отблизо не се възприемат като изкуствено направени. Перманентният грим не може да достигне този ефект. Други предимства са: по-малка продължителност на процедурата, минимално травмиране на кожата и липса на болка. Усещането е за леко драскане, което продължава не повече от 2-3 минути при всяка вежда.

 

Недостатъци на процедурата

Съществуват обаче и някои рискове, свързани с микроблейдинга. Ако специалистът, който извършва процедурата, не е обучен правилно или не е достатъчно опитен, би могъл да не съобрази натискът върху кожата и да навлезе твърде дълбоко, при което да се получи нараняване. Друг риск би могъл да съществува, ако се пропуснат важни стъпки при предварителната стерилизация, което дава възможност за инфекция. Това са най-лошите последствия, които биха могли да настъпят.

 

По-малко опасно, но все пак неприятно, е вероятността крайният резултат да не се окаже този, който се е очаквал.

Леките болка и дискомфорт, свързани с тази процедура, обикновено се елиминират напълно с поставянето преди началото на процедурата на местни анестетици на основата на лидокаин.

 

Има ли кръв, оток и възстановителен период след процедурата?

Кървенето напълно липсва или е минимално. Оток също няма, както и корички. Ако се появи зачервяване, то обикновено изчезва до няколко минути след процедурата. Една седмица мястото на обработка се маже със специален крем с цел да заздравее кожата по-бързо. След микроблейдинга е добре да се избягва ходенето на фитнес, солариум и излагането на слънце за 10 дни. От какво зависи успехът на процедурата? 50% зависи от рисуването на желаната форма на веждите (наклон, дебелина, дължина, отстояние от осовата линия на лицето) и пълна симетрия. От значение са и способностите и талантът на експерта, извършващ процедурата, и използването на измервателни уреди и инструменти, в т.ч. и калипер – уред за измерване на дължини в пропорцията на Златното сечение (ирационално число в математиката, изразяващо отношение на части). Другите 50% от успеха са прецизният рисунък на косъмчетата.

 

Колко трае ефектът от микроблейдингът?

Трайността зависи от типа кожа: до 10 месеца при мазна и до 18 месеца при суха кожа, както и от излагането на слънце, използването на солариум, пилинги и грижи за кожата на лицето. Обикновено „косъмчетата“ се повтарят за по-дълготраен резултат и при необходимост се нанасят малко промени.