Лифтингът с мезоконци е иновативен и щадящ метод, който се бори с гравитацията. С извършването на процедурата се постига частично или цялостно повдигане на отпуснатата кожа, освен в областта на лицето, където се използва за корекция на назолабиалните гънки,  двойната брадичка, увиснали очни ъгли, може да бъде приложена в областта на седалището, корема и бедрата. Мезоконците заместват пластичните хирургични похвати и дават дълготраен резултат. Третираните зони видимо се стягат, имат подобрена еластичност и тургор, без да изменят драстично първоначалната структура.

 

Преди извършването на процедурата зоната на третиране се обезболява чрез анестезиращ крем или прилагането на локална упойка. Въвеждането на мезоконеца се осъществява чрез специално изработена игла-водач, която прави манипулацията максимално щадяща и безболезнена.


 

Мезоконците могат да бъдат както неабсорбируеми, така и абсорбиращи се. Вкарват се без разрез в кожата и са изработени от биоразградим, инертен и стерилен материал, гарантиращ висока поносимост и липса на алергична реакция. Подкожното въвеждане чрез специални тънки игли, не причинява синини и не оставя белег от убождане. Тъй като абсорбиращите нишки се разтварят естествено, кожата започва да произвежда повече колаген и еластин, което дава по-дълготраен резултат.

 

Мезоконците повдигат тъканите механично. В срок от средно 200 дни след поставянето им те се разграждат напълно до вода и въглероден диоксид и се елиминират от кожата чрез естествения метаболизъм на тъканите. Междувременно контролираното и постепенно разграждане на материала активира процес, при който се образуват нови и здрави колагенови влакна. Стягането на кожата чрез мезоконци дава изключително добър резултат в зоната на лицето и шията. Процедурата намира своето приложение и за стягане кожата на врата и около бюста, както и в областта на ръцете, корема, седалището и краката.

 

Същестуват различни видове мезоконци, различаващи се по параметри, като вашият дерматолог трябва да избере най-подходящите в зависимост зоната на третиране и ефектът, който е желан да бъде постигнат. Процедурата осигурява продължителен ефект – между 1 и 3 години. Обичайно повторение се налага най-рано година след първата апликация.

 

След извършването на процедурата е възможно е да се получат малки синини при преминаването на конеца през тъканите. Обикновено тези насядания отшумяват в рамките на 2 седмици. Препоръчително е да не се подлага кожата на резки температурни промени (сауни), да се избягва излагането на активно слънце и солариум, противопоказани са и извършването на процедури като лазерен пилинг и дермабразио в следващите 3 седмици. Хубаво е ограничаването на мимиката и консумацията на твърда храна

 

Процедурата не е препоръчителна за бременни и кърмещи жени, за пациенти, имащи смущения в кръвосъсирването, такива със склонност към образуване на груби белези, с автоимунни заболявания, психични и неврологични разстройства, злокачествени новообразувания, кожни възпаления и при наличие на импланти.