Прилагането на ботулиновия токсин (ботокс) е нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на лицето (чело, около очите, междувеждието) и някои други негови области. Той е невротоксин от бактерията Clostridium Botulinum.

 

При инжектиране на ботулинов токсин в областта на лицевите мускули настъпва невъзможност за волево свиване на мускулите на лицето, като резултат на обратимо блокиране на нервните импулси към мускулите. Това води до изглаждане на линиите при мръщене, при смях, на бръчките около очите, както и на други динамични бръчки. Инжектирането му в мускулите не може да предизвика негативни реакции в организма. Честото приложението и големи дози на ботулиновият токсин може да предизвика образуване на антитела, които бързо да елиминират действието му. Ботоксът се инжектира само в динамичните бръчки, които се получават при съкращаване на мускулите и при изразяване на различни емоции – радост, гняв, учудване. Пример за такива са: хоризонтални бръчки на челото, гневна бръчка между веждите, бръчки около очите „пачи крак“, бръчки на шията и деколтето. 


Преди процедурата се преценява дали пациентът е на подходяща възраст за инжектиране на ботулинов токсин. Зоната, която ще се третира може да бъде обезболена с нанасяне на обезболяващ крем и лицето се разчертава и отбелязва с точки на които трябва да се инжектира ботулиновия токсин. По този начин релаксира съответната мускулна група и се постига максимален ефект. Работи се по установени правила и се инжектират препоръчителни дози, които се вкарват в определена дълбочина и ъгъл. Невротоксинът блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно.


След процедурата не трябва да се масажират и натискат инжектираните места, през първите 4 часа не бива да се лежи или главата да се навежда. В следващите поне 72 часа не трябва да се прилагат козметични продукти и процедури, нито да се консумира алкохол.Действието на ботулиновия токсин се проявява от 4 до 10 дни след процедурата, а максималният ефект се наблюдава обикновено от 1 до 2 седмици след извършването й.


Продължителността на ефекта е в зависимост от типа мускулатура, ефектът обикновено продължава от 4 до 6 месеца. При всяка следваща апликация действието е 1 година. След 6 - 8 процедури има трайно изглаждане на мимическите бръчки и могат да минат години преди да се предприемат следващи стъпки в грижата на лицето.


Възможно е да се наблюдават леки странични ефекти: белези от убождане и синини около мястото на инжектиране, временно отпускане на съседни мускули, поради разнасяне на ботулиновия токсин към съседни лицеви области. Може да има главоболие или мускулни болки в деня на процедурата или следващите 1-2 дни.

 
Употребата на ботокс е противопоказана при бременност и кърмене, глаукома, възпаление на кожата в зоната на инжектиране, прием на антибиотици, мускулни релаксанти, антидепресанти, чуствителност към ботулинов токсин, диабет и при неврологични проблеми, невромускулни заболявания и други.