Мъжката гинекомастия е състояние, засягащо една трета от мъжкото население. От медицинска гледна точка това  представлява доброкачествено увеличение на млечната жлеза при мъжете от 1 до 10 см, съпроводено с хипертрофия на жлезите и мастната тъкан.
 
Доброкачествената гинекомастия се наблюдава при 70% от момчетата на възраст от 13-15 години. В тези случаи се дава срок за изчакване от 1 до 2 години. Обикновено причината не е патологична и след време гинекомастията изчезва, но при по-малък процент остава и се налага хирургично отстраняване поради естетични и психологически причини, както и поради факта, че при мъжа не трябва да има млечна жлеза (по този начин се избягва вероятността от развитие на рак на гърдата в бъдеще).
 

Факти относно операцията

Операцията за премахване на гинекомастия протича или като липосукция – премахване на мастната тъкан в гърдите, без да се докосва тъканта на млечните жлези, или като мастектомия – частично или изцяло премахване на тъканта под гърдата.
 
Тази процедура е бърз и директен метод за премахване на уголемените мъжки гърди, поради което резултатът се вижда веднага след приключването й. След нея гърдите са превързани с цел да се избегнат инфекции и възпаления (въпреки че те са често срещани).
 
Преди да направи този избор обаче е добре пациентът да е наясно с процеса на операцията и възможните усложнения след нея.
 

Усложнения

Инфекции и болка
Тъй като тази операция, както и много други, се извършва след разрязване на тъканта, винаги има риск от инфекции, които да доведат до усложнения по-късно. Освен това има реална опасност от силни болки след като се излезе от упойка. Лекарите в такива случаи предписват обезболяващи, които пък от своя страна водят до странични ефекти, употребявани твърде дълго. 
Без значение дали ще има усложнение, след операцията пациентите се съветват да стоят във възможно най-чиста среда и да се срещат с възможно най-малко хора, за да се избегнат инфекциите (въпреки че те са срещани доста често).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Кървене 
Кървенето е рутинна част от всяка операция. То не може да бъде считано за усложнение, ако е контролирано и не е резултат от голяма кръвозагуба или хематом. Интраоперативното кървене може да бъде резултат от смущения в коагулацията.
 
Белези
Положителният ефект от операцията за премахване на женския тип гърди е постоянен, но белезите, които често остават след нея, също са постоянни. Това със сигурност би било неудобство за мъжа да съблече тениската си, ако белезите се набиват на очи, но в крайна сметка са по-добрия вариант от „чашка В“.
 
Промяна в пигментацията на кожата
Хиперпигментацията е често срещан проблем вследствие на оперативни интервенции след процедурите по повод на гинекомастия. След операцията не се препоръчва излагане на белезите на слънце, за около 6 месеца от извършване на интервенцията, тъй като тогава е най-възможно да се получи нежеланата пигменация и белегът да потъмнее. Ако е невъзможно да се избегне излагането на слънцето, е наложителна а употребата на слънцезащитна козметика с най-висок предпазен фактор. При вече появила се хиперпигментация, с променлив успех може да се използва лазерната терапия. При „узряването" цикатриксът е с нормален червен или виолетов цвят в продължение на 6-12 месеца. При промени в цвета може да се изпозлват избелващи кремове или макиажи, които да прикрият временната промяна в цвета на цикатриксите.