Една от причините за оплешивяването при мъжете и жените е повишената чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони (тестостерон). Загубата на коса обикновено започва в теменната или в челната област, където космените луковици притежават рецептори, чувствителни към тестостерона, което прави космите уязвими. Добре запазени луковици остават в зоната над ушите и отзад около шията в тилната зона на скалпа, където липсват такива рецептори.


Борбата с този проблем може да бъде разрешена чрез FUE метода. Преди да бъде извършена процедурата се провежда консултация със специалист, при която се установява дали пациентът е подходящ за трансплантация. Кандидатите за присаждане на коса трябва да имат здрава коса отстрани и задната част на главата, за да послужи за донорска зона. Цветът и състоянието на косата, както и текстурата също са от значение за процедурата и за крайният резултат. В деня на операцията цялата донорска област се подстригва на дължина 1-2 mm. Процедура е напълно безболезнена, тъй като се прави под местна анестезия. 


В първата част от процедурата фоликулите се екстрахират от донорската област – окципитална и темпорална, в тези области те не са засегнати от процеса на оплешивяване при андрогенната алопеция, тъй като нямат рецептори за тестостерон. За тяхна екстракция се използват пънчове с различен диаметър, най-често с диаметър 0,8-1 mm. Присадките се изваждат една по една с помощта на пинсети, след което се съхраняват в студен физиологичен разтвор до втората част от процедурата. Освен главата, донорска област може да бъде и друга част на тялото.Във втората част на процедурата присадките се имплантират в засегнатата област с помощта на имплантери, като се съобразява посоката на растежа на косъма. Най-често реципиентската област е фронталната или париеталната. Тези области се засягат от процеса на андрогенна алопеция, тъй като притежават космени луковици с рецептори, чувствителни към тестостерона. 


Предимствата на FUE метода са: по-кратък постоперативен период, едва забележимите белези в донорската област и максимално естествено изглеждащи резултати както при мъже, така и при жени. Непосредствено след процедурата пациентите могат да се приберат вкъщи, като получават указания за последващо поведение и контролни прегледи със специалист.


Наблюдава активен растеж на нови косми от третия месец след трансплантацията и окончателният резултат е видим след около 7 месеца до 1 година.