Белезите могат да бъдат разделени най-общо на атрофични и хипертрофични. Първите са причинени от загубата на колаген и обикновено са под или на нивото на кожата. Получават се в следствие на хирургични интервенции, травми, възпалителни заболявания или в резултат от изгаряне и измръзване. Хипертрофичните белези се изразяват в образуването на повече колаген, при което белегът се издига над нивото на кожата и остава зачервен. 


Белезите могат да бъдат премахнати чрез използването на няколко метода: дермабразио, химичен пилинг, класически и фракционен лазер, микронидлинг. Фракционният CO2 лазер превъзхожда останалите методи, поради своето контролирано действие само в засегнатите зони, без да бъдат наранени околните тъкани. По време на процедурата не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея наречени микротермални зони. Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това прави възстановителния период много по-кратък. Активира се производството на нови колагенови влакна, които възстановяват структурата, плътността и еластичността на кожата. Използва се за премахване на белези от акне, шарка, следоперативни белези, при борба с фините бръчки и за стягане на кожата. 


Преди да се приложи фракционният СО2 лазер, пациентите са подлагат на дерматологичен преглед, който да установи липсата на вирусна или бактериална инфекция, които не биха позволили извършването на процедурата. Непосредствено след нея се появяват зачервяване и оток на кожата. В следващите няколко дни се образува кафеника коричка, като е възможно изтичане на ексудат. В този период се препъръчва почистване на кожата с чиста вода и използването на хидратиращи и слънцезащитни кремове, което спомага за по-бързо възстановяване на кожата. Забранено е да се премахва от пациентите, образувалата се коричка, както и използването на ексфолианти, излагането на слънце и силен вятър. Затова най-подходящият сезон за извършване на процедурата е зимният. След прилагането на СО2 лазер са необходими около 2 месеца на кожата да подмени увредения колагенов слой. Ефектът е видим още в първата седмица след процедурата, но продължава да се развива в хода на следващите няколко месеца. Обикновено извършването на единична процедура не е достатъчна за желания резултат, затова са необходими поне 3-4 терапии за постигане на съществено заличаване на белезите. Като страничен може да се посочи зачервяването, което е естествена реакция на кожата. Ако след процедурата не се пази кожата от прекомерно излагане на слънчевите лъчи е възможно появата на хиперпигментации, които изчезват сами в рамките на няколко месеца.


Предимства на фракционния лазер  - възвръща гладкостта и еластичността на кожата, третира белези и фини бръчки, използва се за подмладяване на кожата и има кратък възстановителен период.


Фракционният лазер не е подходящ при наличие на бактериални и вирусни инфекции по кожата, при бременност, кърмене и хора с епилепсия. Процедурата е една от най-широко приложимите, поради малкия брой странични ефекти и високите нива на търпимост.