Фотоподмладяването е ефективен метод за борба с бръчките. Това е специфичен вид фототерапия, който се базира на приложението на многоцветна интензивна светлина с висока пулсова честота и енергия. В миналото, когато са били изследвани и въвеждани този вид техники за терапия в кожните болести, приложението им е било основно за лечение на съдови промени по кожата и петна от акне и други секретиращи пъпки. В днешно време освен като ефективно средство за подмладяване и изглаждане на бръчките, приложение намира и за премахване на нежелано окосмяване.

 

Действието на тази светлинна терапия представлява специфичен тип фототермолиза, при който излъчената светлина се поема от специални цветни клетки в кожата - хромоформи. Погълнатата светлинна енергия от специфичните клетки се препоръчва в топлина и по този начин въздействие на прицелните структури за лечение - косми, съдове, пигментни петна и други.


 

Любопитни данни за фотоподмладяването

 

Фотоподмладяването е една от най-съвременните процедури, която търпи непрекъснато развитие и разработване. Все повече се разширява обхватът на нейното приложение при кожни проблеми. Методът на практика представлява приложение на светлина с висок импулс и интензитет. Светлинните лъчи се насочват към дълбоките кожни слоеве в дермата, където осъществяват своя терапевтичен ефект. Там са разположени и цветните клетки на кожата, където става абсорбцията на светлина и нейното превръщане в термична енергия.

 

Методът има сравнително висок терапевтичен спектър на действие. Прилага се за овладяване и начални симптоматични прояви на розацея, терапия на хематоми, червени петна и прекомерно изчервяване на кожата. Методът се слави със сравнително силен ефект при телеангиектазии по носа и бузите, които са в резултат на разширени подкожни капиляри. Фототерапията е приложима също така за овладяване на страничните ефекти на лазерния рисърфисинг.

 

Освен всичките изброени приложения, фототерапията със светлинни лъчи е подходяща при лечение на пигментни слънчеви увреждания от изгаряне, възрастова промяна в цвета на кожата и нарушения в нормалното оцветяване при придобити кожни дефекти. Методът също така се проявява със значително силен ефект при някои дермални и епидермални структурни изменения, какви са кожните бръчки - ритиди. Промените се осъществяват чрез въздействие върху колагеновите и еластиновите влакна в дермата. На практика по този начин се повишава еластичността на кожата, което има ефект и срещу разширените пори и придобити нарушения в синтеза на колаген и дефекти в съединителната тъкан.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Фотоподмладяването е метод, който не може да замести хирургичния лифтинг на лицето и кожната аблация, с които се третират по-дълбоките бръчки или други структурни изменения на кожата. Техниката е подходяща за съвременния човек, защото позволява много бързо възстановяване след процедурата, което предразполага към възстановяване на нормалния ритъм на ежедневието на ангажирания човек. 

 

Процедурата е сравнително бърза, но предизвиква умерен дискомфорт по време на извършването й. Може да се прояви с лек оток на кожата, поради интензивното облъчване със светлина и леки еритемни промени, които са в резултат на високия импулсов светлинен лъч, който се насочва към чувствителните зони на човешкото тяло. Някои пациенти споделят за поява на леко изразен болков синдром по време на процедурата, който отшумява малко след прекратяването й. Страничните ефекти се повлияват бързо и пациентите се възстановяват в много по-скорошен период, отколкото при стандартните оперативни техники.

 

Също така фотоподмладяването има някои позитиви спрямо другите приложими техники. С помощта на тази апаратура може да се третира едновременно цялото лице, както и отделни зони от него, или комбинирано приложение при лице, шия, деколте и гръб, което при стандартните техники за фототерапия не е приложимо и се налага поетапно ангажиране на отделните кожни зони.