Фотоепилацията е вид съвременен метод, който осигурява трайно обезкосмяване на тялото. Подходящ е за приложение във всякаква възраст и няма ограничение в половата селекция на избралите фотоепилацията като метод за лечение на хипертрихозните състояния. Методът се прилага на всички части на тялото и няма ограничение за отделни зони на кожата.


Фотоепилацията се осъществява посредством апарати, които излъчват светлинни лъчи с интензивна пулсова енергия. На практика се получава процес, който унищожава космите на нивото на космения фоликул – фототермолиза. Принципът на действие е облъчване на желаната зона, което в краен етап се получава стимулиране на меланоцитите в дермалния слой.

 


Меланоцитите произвеждат меланин, който е съхраняващ кожата пигмент при продължително слънчево нагряване. Енергията на лъчите, насочени към кожата, се трансформира посредством меланоцитите в термична, която достига основите на косъма в космения фоликул и унищожават неговия корен без да причиняват термично увреждане на околните структури.


Косъмът расте в три фази. Най-важна за фотоепилацията е анагенната фаза, защото тогава косъмът и неговият космен фоликул са претърпяли пълен цикъл на развитие и израстване. Процедурата е много по-радикална при тези условия и причинява трайно обезкосмяване в желаните зони, посредством директното унищожаване на космите на нивото на корените им.


Апаратурата, която се прилага при космената фотоепилация, излъчва много интензивни пулсови светлинни лъчи. Благодарение на това става възможно третирането на различни типове окосмяване – тоест от много светли до много тъмни косми, както и косми с различна големина и дебелина на стеблото си. Характерно за приложението на фотоепилация при по-светли или сиви косми е, че методът може да бъде неуспешен през първите една-две процедури, защото количеството на пигмента меланин в тези косми и космени фоликули е намалено, което на практика блокира провеждането на енергийния импулс и генерацията на топлинна енергия в корена на косъма. Също така съвременните техники за фотоепилация позволяват методите й да се прилагат и при различни степени на пигментиране сред расовите различия из населението.


Фотоепилацията е приложим метод и при борбата с така наречените враснали косми, при които в последствие се образуват гнойни пъпки или са повод за развитие на епидермоидни или дермоидни кисти. Това придава на фотоепилацията като метод предимство пред повечето съвременни методи за нетрайно обезкосмяване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Макар и финансово по-неудачни, фотоепилационните методи предлагат трайно и желано премахване на космите в определени зони, което лишава потребителите от излишна болкова стимулация при ежедневното обезкосмяване и използването на много и различни атрибути.


Освен това нетрайните методи за обезкосмяване представят много добра основа за развитие на кожни инфекции, когато за входна врата на бактериите служи изтръгнатия косъм от мястото си на напускане по кожната повърхност. Често се споделя за развитие на контактен дерматит след обезкосмяване със замърсен инструментариум или поява на стафилококови пъпки по кожата. Друг позитив на фотоепилацията в сравнение с другите методи за нетрайно обезкосмяване е, че липсва дискомфортът и неприятното усещане върху кожата след манипулация.


Фотоепилацията е процедура, която изисква определено времетраене за действие. В зависимост от зоните за третиране критериите са различни. Например фотоепилация на лицето или част от лицето е с много по-кратка продължителност, отколкото фотоепилация на бедрата или краката по цялата им дължина. Провеждат се в няколко курса, които варират през времето спрямо периодите на растеж на косъма. За някои зони на лицето може да се наложи приложение на 5-6 фотоепилационни курса, докато при краката бройката може да бъде много по-голяма.


Статистическите данни сред дерматологичните клиники в страната сочат, че средно през първата процедура се отделят между 10-20% от космите. При втора и трета процедура, успехът расте приблизително до 50-60%.