Фибромите са често срещани кожни образувания, които могат да имат различни размери -  малки и плоски или надигнати спрямо повърхността на кожата. Те са с гладка или неравна повърхност и най-често са с цвета на кожата или по-тъмни. Броят им варира от единични до стотици. Фибромите са напълно доброкачествени образувания и нямат склонност към трансформиране в злокачествени тумори, не са заразни и не се предават от човек на човек. Ако са подложени на много интензивно триене има вероятност да се раздразнят, възпалят или да се получи кървене. Понякога може да се стигне до разкъсване или откъсване при оплитане в дрехи или бижута. При нараняване може да промени цвета си до черен поради липса на приток на кръв.


Фиброми могат да се открият при всеки човек. Наблюдава се наследствено предразположение, като с времето имат тенденция да увеличават броя си. Хормоналните влияния, особено през периода на бременността и менопаузата, също се оказват стимулиращ фактор за тяхното развитие. Най-често се откриват на частите от кожата, които са подложени на триене -  по клепачите, страничните части на шията, подмишниците, под гърдите и ингвиналните гънки.

 


Има няколко ефективни и безопасни метода, с които могат да се използват при отстраняването на фиброми  – криотерапия, електрокоагулация, хирургично отстраняване и чрез лазер. Изборът на метод зависи от големината на образуванието, зоната на тялото и от преценката на лекаря.


При отстраняване с лазер се използва CO2 лазер, който излъчва светлина с дължина на вълната 10 600 ηm, която се поглъща от водата в кожата. Високо интензивният лъч може да се фокусира в много малка зона, което осигурява прецизно премахване на доброкачествените изменения с различен размер. Околната здрава кожа не се засяга, като се избягва възможността за образуване на белези. Предимствата на лазера са: намалено или липсващо кървене, намалено увреждане на съседните тъкани, понижен риск от образуване на белези. 


Може да се използва локална анестезия, когато се премахват големи или множество фиброми. Не е препоръчително сами да се опитвате да ги отстраните. Дори в стерилна среда премахването на кожните фиброми може да причини кървене, изгаряния на кожата и инфекция. 


Хора с наднормено тегло, с инсулинова резистентност или HPV, също така при бременност и членове на семейството, които имат фибром, са изложени на по-голям риск от образуването на такива. 


След извършване на процедурата е необходимо зоната да не се излага на слънце, а за откритите части от тялото да се използва крем с висок фактор на слънцезащита. Затова есенно – зимния период е най-подходящ за премахване на кожни образувания.