Какво е хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е линеен неразтворим полимер. Намира се в тъканите на почти всички живи организми. Изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците, може да се открие в ставните хрущяли и течност, кожата, клапите на сърцето и други.


Видове хиалуронова киселина за естетични процедури:1. Хиалуронова киселина от животински произход – синтезира се чрез извличане от гребен на петел, стъкловидното тяло от телешки очи, пилешки хрущял.


2. Хиалуронова киселина от неживотински произход чрез микробна ферментация и стабилизиране чрез омрежване (получаване на полимер от градивните му единици). Това е видът хиалуронова киселина, който се използва за дермални филъри.


В естетичната медицина хиалуроновата киселина се използва за различни естетични корекции и е най-популярният дермален филър.


Защо хиалуронова киселина?

При поставянето на филър в проблемните зони на лицето резултатът от хиалуроновата киселина е бърз. Подобрение във външния вид се наблюдава почти веднага, като пълният ефект се наблюдава около месец след първия етап от поставянето ѝ.


Процедурата е почти безболезнена. Не е необходимо поставянето на упойка. Могат да се усетят само леки убождания.


Ефектът е дълготраен и може да се задържи повече от половин година (при подходяща поддръжка рядко е необходимо пълна повторна манипулация).


При нежелан или прекален ефект процедурата е обратима - поставя се ензим хиалуронидаза, който разгражда филъра, т.е. резултатите са по-надеждни от поставянето на ботокс и рискът е малък.


Има ли странични ефекти?

Хиалуроновата киселина е естествено вещество за човешкия организъм, но въпреки това могат да се наблюдават известни странични реакции след поставянето на дермални филъри.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Те могат да зависят от уменията на оператора:

 - Засягане на кръвоносен съд - обикновено се засягат малки по калибър кръвоносни съдове и се получава огражичен хематом;

 - Засягане на нерв - рядко усложнение.

  • Странични ефекти, свързани с добавките към филъра: 

 - Реакция на непоносимост към някоя от съставките на филъра. Обикновено се появява няколко дни или седмици след естетичната корекция;

 - Алергична реакция; 

 - Неалергична възпалителна реакция;

 - Инфекция. 

 

  • Странични ефекти в зависимост от зоната на поставяне: при поставяне на филъри около очите са описани и специфични реакции, свързани с особеностите на мястото на вкарване. Обикновено това са засилени отоци на клепачите. Друг вид особена реакция след поставяне на филъри около очите е изместването на инжектираната хиалуронова киселина при употреба на стегнати очила за плуване. 

 

За кои зони на лицето може да се използва?

Поставянето на хиалуронова киселина много често се свързва единствено с процедури по „уголемяване“ на устни. Истината е, че това не е козметичен, а лечебен метод за справяне на проблемите на кожата на лицето и подобряване на външния вид. Хиалуроновата киселина се използва във всички зони на лицето, като идеята е не да се „запълват“ несъвършенствата и бръчките, а лицето хармонично да се слуптира, за да има свеж и здрав вид. Могат да се правят процедури за: околоочен контур, скули, назолабиални гънки (гънките от двете страни на устните), контур на долната челюст. След първия етап на поставяне пълният ефект се достига след около месец. 


Хиалуроновата киселина може да се използва и за решаване на проблемите с кожата на челото и устните. Важно е да се знае, че, за да се постигне хармония на резултатите и желаният ефект е добре да се работят избраните зони със специалист в областта (дерматолог). При вземане на решение за естетични процедури с хиалуроновата киселина е добре да се обсъди крайната цел на лечението и очакваните резултати.

 

Доверието трябва да е насочено само към специалисти в областта. За да се постигне желаният резултат, в повечето случаи се налага да се работят няколко зони едновременно.