Стриите са кожен проблем, който няма отношение към здравословното състояние на човека. Те са естетичен дефект, който може да се реши чрез редица процедури, които спомагат намаляването и дори изчезване на стриите.


Метод на избор е карбокситерапията. Тя представлява микроинжекции въглероден диоксид под формата на газ. При инжектирането на въглероден диоксид точно под повърхността на кожата се получава реакция, свързана с липса на кислород, при която се увеличава притока на кръв в съответната зона.

 


Повечето хора забелязват подобрение още след първата процедура, въпреки че обикновено отнема до един месец, за да може кожата да реагира адекватно на процеса. Резултатите обикновено са в диапазона: от подобрение вида на набраздяванията, намаляване на смачкания гофриран външен вид до подобряване на оцветяването на кожата. 


Микродермабразиото представлява нехирургичен метод за подмладяване на кожата чрез механична ексфолиация на кожата, без химикали или лазер. Осъществява се чрез малки кристали, с които се прави пилинг или чрез диамантен апликатор. Предимство на метода е, че е изключително щадящ, но са нужни повече процедури.

 

Според някои проучвания микродермабразиото има неуточнен ефект върху подобряване вида на стриите. Това се дължи на няколко важни факта. Единият е, че при описаната методика се използва много агресивен подход, състоящ се в 5 сесии микродермабразио в седмица, в продължение на 12 седмици. Наблюдаваният резултат върху вида на стриите се състои основно в избледняване на цвета (от червено-виолетово, към тена на кожата), което се наблюдава и без третиране на стриите.


Серия от химически пилинги също могат да бъдат от полза. Пилинг с трихлороцетна киселина (ТСА) може да подобри външния вид на стриите, когато се използва в подходяща концентрация (обикновено 20% TCA). Прилага се от дерматолог или специалист в областта. Тъй като трихлороцетната киселина има възможност да проникне по-дълбоко от някои други видове пилинги се смята, че има и по-голяма способност да стимулира производството на колаген и еластин.


Най-сигурният метод за трайно премахване на стриите е хирургичният. Оперативната намеса е различна в зависимост от вида и разположението на стриите, както и участъкът от тялото, на който са разположени. При стрии на корема най-подходящо е да се извърши абдомино пластика (пластика на корем). 


За лечение на стрии по кожата успешно се прилага и плазмотерапия със собствена кръвна плазма. Методът е ефективен както при нови, така и при отдавна появили се стрии. Запазването на резултата зависи от вида и разположението им, както и от еластичността на кожата. Възможно е стриите да се появят отново.