Ефектът от инжектирането на мазнини под очите, за придобиване на по-младежки вид, трае около 3 години според ново проучване, проведено сред хора, които са се подлагали на операцията.


Процедурата включва вземане на мазнини от областта на корема или бедрата и инжектирането им под долния клепач на окото. Според хирурзите по естетическа медицина това е зоната, която започва да губи формата си, когато наближим 30 години.


Повечето лекари препоръчват тази процедура, тъй като тя е по „естествена“ и трае по-дълго, в сравнение с инжектирането на изкуствени вещества, предназначени за изглаждане на бръчки.


„По-естественият“ начин да изглеждаме добре обаче включва както риск от усложнения по време на операцията, така и по-висока цена на услугата. Операцията обикновено трае около един час и струва от 3 500 до 4 000 щатски долара.


Процедурата става все по-популярна, обяснява д-р Кори Йех – пластичен хирург от Laguna Woods, Калифорния. По-голямата част пациентите обаче се радват на резултата не повече от 3 години.


Д-р Кори Йех, заедно с д-р Едуин Уилиямс, от Albany Medical Center, Ню Йорк, разглежда снимки на 99 души, подложили се на операцията в периода между 2004 и 2008 година. Пациентите са на възраст от 35 до 71 години, като повечето от тях са жени.

 

 


NEWS_MORE_BOXПрез няколко месеца, в продължение на четири години след операцията, те идват до лекарския кабинет, за да им направят снимка на третирания участък.


Снимките, заснети година, или по-малко, след процедурата, показват, че при 5% от пациентите няма подобрение, 51% от тях имат леко подобрение, а 44% - значително, в сравнение с облика им преди това.


В периода от 2 до 3 години след хирургическата намеса обаче при 14% от пациентите вече не се наблюдава никакъв ефект, при 68% от тях има леки подобрения, а първоначалните подобрения се забелязват едва при 18% от хората.


Възможно е след операцията да се появи оток, който да трае повече от няколко седмици, а при някои пациенти се получава разлика в обема на „уплътняването“.


Д-р Йех обяснява, че ефектът от операцията може да бъде по-кратък при по-възрастните пациенти, при пушачите или занимаващите се често с физически упражнения.