С течение на времето кожата губи своята еластичност и се променят качествата на подкожните структури. Това най-често води до появата на бръчки, най-вече около очите, провокиращи синдрома на измореното лице.

 

Мимическата мускулатура на лицето е следващият основен причинител на бръчките около очите и челото. Влияние оказват също така прекаленото излагане на слънце, солариум или районите с прекалено силен вятър. Тютюнопушенето е друг водещ фактор при развитието на бръчки. Като краен резултат се получава едно много характерно свличане на веждите надолу и се развива синдромът на измореното лице.


 

Преди години учените започнали разработката на нова терапия, наречена ендоскопски браулифтинг. В наши дни тя бележи изключително голяма популярност и се превръща в един от най-използваните методи за лечение на бръчки. Процедурата се извършва под обща анестезия с няколко отвора около 0,5 см в окосмената част на главата. С помощта на ендоскопска микрокамера се достигат мускулите на челото и очите. След това с помощта на микронож, лазер или фини ендоскопски инструменти мускулите се манипулират, така че да се предизвика трайно съкращение и изпъване на структурата им, с което се цели елиминиране на бръчките.

 

В наши дни ендоскопският браулифтинг  е най-модерната техника за третиране на бръчките и целулит, тъй като е безболезнен метод и възстановяването е значително по-бързо. Това е и една от основните причини, процедурата да измести класическият метод - горна блефаропластика.

 

С помощта на тази модерна техника, освен корекция на бръчки, може да се инжектират ампулни субстанции с колаген за корекция на зони с изразено натрупване на целулит. Също така с помощта на техниката може да се извършва козметична корекция на очите чрез промяна в тяхната форма. Така те могат да придобият овална форма или да бъдат с леко издължен очен кант, който според ценителите на женската красота, придава особено страстен и екзотичен поглед на човешката визия.

 

Оперативните интервенции в областта на очите се наричат безшевни кантопексии. Положителното на този тип техники е, че се жънат само позитиви като краен резултат. Основният страничен ефект на повечето процедури, прилагани от старото поколение пластични и естетични хирурзи, най-често водиха до развитието на масковиден тип лице за продължителен период от време, поради наложеният блок в съкратимостта на мускулите. При тази процедура именно този негативен ефект, какъвто например се развива при прилагането на ботокс инжекции, е елиминиран и не се нарушава способността за съкращение на мускулите, а по-скоро се увеличава техният тонус. Също така е важно да се отбележат позитивите на тази техника, спрямо всички останали прилагани процедури – тотална атравматичност, бърз период на възстановяване, дълготраен ефект. В постоперативния период е възможно развитието на лек оток в зоните на убождане, който много бързо претърпява фаза на резорбция и лицето възстановява своя изящен вид.

Кога се прилага ендоскопският браулифтинг?

NEWS_MORE_BOX

Обикновено най-подходящата възраст за приложение на ендоскопски браулифтинг е около 40-те години при жените и около 45 -те при мъжете, когато започва отпускането на кожните мускули, съответно и контурите на лицето. Според повечето специалисти по естетична медицина и кожни болести, по-ранното извършване на процедурата дава гаранция на кожата, че в кризисния период между 40-45 години няма да настъпи увреждане, което да наложи извършване на процедурата в „спешен порядък“ с цел да се запази добрата визия при желаещия я.

 

Според специалистите не е малък и броят на хората, които от суета или поради професионалното си развитие, прилагат процедурата по-рано. Това са най-често хора в модния и шоу-бизнес, както и телевизионни и кино-звезди. Според специалистите, прилагането на процедурата в по-ранна възраст по никакъв начин не наврежда на организма и неговите мускулни структури в зоните на третиране.