В борбата с наднорменото тегло, натрупванията на подкожна мастна тъкан и целулит, основните помощници са добрата диета и физическа активност. Всяка жена иска да постигне красива фигура и да я запази дълго и лесно. В това начинание идват на помощ различни процедури, каквато е електролиполизата. 


Методът представлява нехирургична липоскулптура. Процедурата е предназначена за редуциране на целулит и мастни натрупвания с видим резултат, благодарение на деликатна поляризирана микростимулация и подобряване на нарушената обмяна на целулитната тъкан. Процедурата може да се използва самостоятелно, за да се подобри контурът на тялото, както и преди липосукция и пластични операции.


При електролиполиза токът е с определена честота и форма на вълните, което води до процес на разпад на мазнините. Мастите се разбиват на малки съставни части, стават по-плътни, подвижни и по-лесно се отделят от клетката.



Електрическият ток действа непосредствено върху живите мастни клетки. Клетъчната мембрана по своята външна повърхност носи положителен заряд, а във вътрешността си – отрицателен. Под влияние на електрически импулси полярността на мембраната се променя, което принуждава клетката да изразходва енергия за възстановяване на количеството положително и отрицателно заредени йони от двете страни на мембраната. Това се случва до 20 пъти в минута за един час.


Електорлиполизата подпомага премахването на целулита и намаляване на обема на мастната тъкан, освен чрез енергиен разход на клетките, и чрез генериране на топлина. Под влияние на електрическите импулси в тъканите се повишава температурата. Това води до повишаване на кръвообращението, лимфен дренаж и подобряване на метаболизма.


Като резултат от процедурата се очаква повишено изхвърляне на крайните вещества от обмяната на мазнините - вода, мастни киселини, ацетон и др. Обикновено се наблюдава често уриниране. Теглото на тялото може да намалее, но количеството на мастните клетки се запазва. По тази причина е добре да се спазва определен хранителен режим, в противен случай мастните клетки могат отново да върнат обема си.


Електролиполизата може да се изпълни по няколко начина, като са създадени много апарати в различни страни по света. Може да бъдат прикрепени електроди върху кожата. Поставя се слой електропроводим гел и се притискат електродите чрез еластични ленти. Електрическите импулси се поемат от мастната тъкан през кожата.


При иглената електролиполиза се използват множество игли за еднократна употреба (дължина от 2 до 25 см), които служат като електроди. Броят им на единица площ може да варира. Иглите позволяват на електрическите импулси да преминават през кожната бариера и правят процедурата почти 30% по-ефективна. При нея резултатът е по-бърз и видим, но и дискомфортът от процедурата е по-голям.


2776