Методът с електрически ток с определена честота и форма на вълните, използван за корекция контура на тялото се нарича електролиполиза. Той може да се прилага при борбата с целулита и наднорменото тегло. Най-добри и дълготрайни резултати се получават при комбинация с диета, упражнения и други процедури.


Електролиполизата намира приложение при желание за елиминиране на мастни натрупвания на определени места по тялото, без загуба на общо тегло. По този начин се губи обем само на желаните зони (например паласките), без да се засягат други области на тялото (например запазване обема на бюста).


Процедурата помага при кожа със загубена еластичност и при ускорено отлагане на мазнини в тялото. Ефектът се дължи на подобряване на метаболизма и кръвообращението на третираните тъкани.Като всяка една процедура електролиполизата има своите противопоказания. Такива са наличие на пейсмейкър, съществуващи остри възпалителни процеси в тялото, нарушена функция на черния дроб и бъбреците. Поради стимулиране на кръвообращението, всички заболявания на сърдечносъдовата система и кръвта са абсолютни противопоказания за процедурата.

 

При онкологични заболявания е забранена електролиполизата. Други ограничения са бременност и кърмене, менструация, психични заболявания, непоносимост и свръхчувствителност към електрически ток, псориазис, както и всички проблеми на кожата.


Подготовката за процедурата включва ограничение от приемане на течности и храна два часа преди и три часа след електролиполизата. При прилагане на метода вечер, не се яде и пие до сутринта.


Това ограничение се налага от факта, че получените мазнини от мастните клетки достигат до черния дроб и отново се включват в метаболизма. При ограничаване на приема на хранителни вещества отвън, мобилизираните мазнини ще бъдат разградени, за да се получи необходимата на тялото енергия.


Електролиполизата може да се раздели основно на три етапа: подобряване на метаболизма на тъканта, електролиполиза, мускулна стимулация. Отстраняването на мазнините трае 3-5 дни след процедурата. Препоръчва се повторна процедура след 4-7 дни, като се правят 10-15 процедури.


За по-изразен ефект електролиполизата може да се комбинира с други процедури като мануален масаж, лимфен дренаж, кавитация, криотерапия, озонотерапия. Засегнатите зони на тялото се третират и със специални ароматични балсами, биоекстракти, фитогелове и др. Подобренията настъпват постепенно и нарастват прогресивно с броя на третиранията. 

 

Като процедура в компетенциите на естетичната медицина и дерматология добрият и дълготраен ефект е свързан с компетенциите на съответния специалист и използваната апаратура. Препоръчително е електролиполизата да се извършва под наблюдението на лекар.


Нежеланите реакции след процедурата не са често срещани и обикновено минават без специфична терапия. Необходимо е обаче да сме подготвени за тях. Може да се получат малки хематоми, зачервяване и подуване на кожата, както и болки в мускулите. Най-неприятното усложнение е образуването на малки сраствания в областта на прилагане на електрически ток. Пораженията са минимални, но могат да доведат до затруднения при необходимост от пластични интервенции в засегнатите области.