Знаете ли коя е тази част от лицето, която ни мъчи най-често заради пораженията ѝ върху естетичната му завършеност?
 
Непременно я забелязваме към 35-годишна възраст. На 40 ни влудява. С всяка измината година ни отчайва. Понякога е зависима от теглото ни, но в повечето случаи тя е налична, независимо колко слаби или млади сме.
 
Независимо колко перфектно или не може да бъде фигурата ни, двойната брадичка е със собствено мнение относно присъствието си, а присъствието ѝ е причина за някои необосновано погрешни преценки отстрана околните: остаряване, умора, флегматичност, наличие на вредни навици...
 
Най-неприятното е, че складиралите се мазнини под долната челюст не зависят нито от хранителния ни режим, нито от физическата ни активност, което може да рефлектира негативно на самочувстивето ни или да има пагубен ефект в дадена житейска ситуация. 67% от населението, независимо от пола, страда в една или друга степен от двойна брадичка, което, уви, не успокоява, ако имаме проблема.
 
Досега начините за справяне с мазнините под брадичката бяха чрез операция или липосукция. И двете опции обаче в една или друга степен представляват инвазивни интервенции в деликатна част на тялото ни, които, както е известно, са свързани с увреда целостта на кожата, травматичен процес, несъвършенства и дефекти. Имайки предвид, че като цяло самата област е малка, дори само естетичните рискове ни се струват големи.
 
С двойната брадичка обаче смело можем да заявим, че бяхме дотук! В края на миналата година естетичната дерматология покори нови върхове като започна да предлага трайно неинвазивно решение за отстраняване на двойната брадичка на достъпна цена и без да се налага болничен предстой и прекъсване на текущите лични ангажименти.
 
Един от най-големите фармацевтични производители Алерган през октомври пусна „антидота“ на субаменталните мазнини под челюстта на лицето, който едновременно с това е щадящ за организма и нискорисков.
 
Продуктът представлява деоксихолинова киселина, която има свойството да „стопява“ субменталните мастни клетки, натрупващи се под брадичката. Изпитан е клинично и оценката за безопасността и ефикасността му е направена на база децентрализирана процедура, включваща 23 държави. В САЩ и Европа инжекционният препарат се предлага под различно наименование. С него естествено могат да работят дерматолозите в специализираните клиники за естетична дерматология, включително вече и в нашата страната.
 
Как се случва „изчистването“ на двойната брадичка? След консултация с дерматолог се планират от 2 до 6 процедури с месечна пауза между тях, като се въвеждат чрез няколко мигновени убождания капчици от продукта в проблемната област, позната като двойна брадичка. Процедурата не е болезнена, тъй като се ползва локален анастетик под формата на крем, който води до изтръпване на кожата в областта и отнема дискомфорта от боцканията. Броят на процедурите и количеството на използваните ампули, една или две (две, най-вече при мъже с поясно разрастване на двойната брадичка), зависи от големината ѝ. Най-хубавото в това ново предложение на съвременната медицина е, че отстраняването на субаменталните клетки е до живот, тоест те не се възстановяват, организмът не натрупва нови такива в тази зона.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Сама по себе си деоксихолиновата киселина е естествена за организма. Фармацевтичният продукт успешно я имитира като създава нейна синтетична версия. Еднакво успешно се справя с двойната брадичка както при жените, така и при мъжете. Противопоказно е прилагането ѝ единствено при заболявания на щитовидната жлеза и цервикална лимфаденопатия. Прилага се с повишено внимание при пациенти, приемащи имуносупресори или кортикостероиди, както и такива с тежки бъбречни или чернодробни увреждания.
 
Ето какво споделя за Puls.bg един от водещите ни естетични дерматолози д-р Елеонора Валянова: „Субстанцията е създадена специално да редуцира мастната тъкан под брадичката и с нейна помощ може да се предефинира линията на челюстта без хирургическа намеса. Състои се от синтетична форма на дезоксихолова киселина, която е естествено за организма ни вещество. Когато се инжектира в целевата зона по строго определена схема, тя разрушава мембраните на мастните клетки, позволявайки освобождаването на мастната тъкан и нейното отделяне от тялото.
Терапията е подходяща за мъже и жени над 18-годишна възраст, които въпреки спорта и диетите не могат да се преборят с двойната брадичка. Понастоящем те имат избор между липосукция и инжекционна процедура. Естествено и двете опции имат своите предимства – при използването на деоксихолиновата киселина резултатите идват по-бавно, с времето, но от друга страна се избягват рисковете, свързани с инвазивната хирургична намеса.
Съществено предимство е, че след инжекционната терапия пациентите се връщат веднага към обичайния си ритъм на живот, докато при липосукцията има дълъг възстановителен период и трябва да се носят превръзки, които, освен неестетични са и неудобни."