Доц. д-р Роман Романски, дм, е специалист по ортопедия и травматология и пластично–възстановителна и естетична хирургия. От 2005 г. досега работи в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ “Александровска“ - София. В периода 2005 – 2006 г. - като ординатор в Клиниката, впоследствие става старши и главен асистент. От 2009 г. е доцент, от месец януари 2011 г. - ръководител клиника.

През 2002 г. доц. Романски провежда двумесечна специализация в гр. Инсбрук - Австрия в Клиника по пластична и реконструктивна хирургия.

Носител е на наградата на фондация „Еврика“ за млад учен през 2005 г. През същата година придобива образователна и научна степен „Доктор“. През 2006 – 2007 г. специализира за период от 6 месеца в Университетската клиника по пластична хирургия в болницата Богенхаузен в Мюнхен, Германия.

През 2008 г. доц. д-р Романски придобива специалност „Пластична хирургия”.

Доц. д-р Роман Романски е национален консултант по пластично-възстановителна и естетична хирургия. - Доц. Романски, как се определя от каква точно корекция на гърдите се нуждае пациентката при изявено желание от нейна страна?

Принципно, някаква степен на асиметрия на гърдите съществува абсолютно при всяка жена, било то по отношение на обема, формата на гърдите или нивото и размера на ареоло-мамиларния комплекс.

Що се отнася до естетичната хирургия на женската гърда, в повечето случаи се прилага при пациентки, които са с малък бюст, или такива, които са със свръхразвит бюст. Тоест в случая имаме две противоположни по същество операции – едната е свързана с уголемяване, при което най-често се използват силиконови импланти, а другата е при пациентки с много голям, в някои случаи и увиснал бюст. Това изисква съответно намаляваща операция, която технически е по-голямо предизвикателство за осъществяване и за постигане на един добър краен естетичен резултат.

Определянето на най-подходящия метод в конкретния случай се решава след обсъждане с пациента. Лично аз, при хирургическата намеса за увеличаване на бюста, избягвам да слагам импланти, които са с много големи размери и съответно не са подходящи. Има си параметри, по които това се изчислява и при всяка пациентка има 2 – 3 приблизителни размера, които са оптимални за нея и биха довели до добър краен естетичен резултат. Ако исканията са за нещо нереалистично, предпочитам да откажа ангажирането си, защото, когато решението е неразумно, могат да се очакват усложнения.

 - Има ли случаи, в които не може да се извърши операция, свързана с корекция на бюста, поради медицински състояния и други съображения, касаещи здравето на пациента?

Има случаи, когато е противопоказно извършването на оперативна интервенция върху бюста чисто естетически, тъй като това са операции, които се извършват с обща анестезия. Такива са случаите, когато пациентките страдат от някакви общи заболявания, които не позволяват да им бъде поставена такъв тип упойка. Пример са тежките сърдечни заболявания, некомпенсиран диабет, който сам по себе си е рисков за всякакъв тип оперативни намеси, които са планови, а не са по жизнени показания. Тези състояния крият риск от допълнителни усложнения, като забавено зарастване на раните, по-голям риск от инфекции и т. н.

NEWS_MORE_BOXДруго медицинско състояние, което е противопоказно за извършването на всякакъв вид естетична хирургия, това са пациенти, които имат психични заболявания, включително и страдащите от телесно дисморфично разстройство. Това означава, че пациентите имат някакъв съвсем дискретен недостатък, върху който се фокусират, и го възприемат като някакъв много сериозен недъг, а на практика, при обективния преглед не се установява някакъв проблем. Тук става дума за всякакъв тип естетична хирургия, като при тези пациенти не е уместно да се извършват естетически операции било то на лице, нос, гърди и т. н., защото те ще останат неудовлетворени от крайния резултат.

 - Как протича процесът, свързан с уголемяването на гърдите? Коя информация е важно да се научи по време на консултацията?

В България по-често пациентките, които се обръщат към естетичната хирургия, търсят уголемяване на бюста.

Относно тази операция, пациентките е важно да знаят, че се поставя чуждо тяло в организма им, което предизвиква и определен тип реакции. Организмът го обгражда с капсула. В някои случаи – да речем, на една – две на всеки десет пациентки, тази капсула може да бъде по-силно развита и да предизвика някакъв видим осезаем дискомфорт и видима асиметрия.

Това е т. нар. тежкостепенна капсулна контрактура, която и по световни статистики се среща на десетата година, след поставянето на импланта, при 10 – 15% от пациентките. Това може да се случи и по-рано – още първата или втората година, след оперативната намеса.

Повечето фирми, които произвеждат импланти, дават десетгодишна гаранция по отношение на здравината на обвивката на силикона. След като този срок изтече, това не означава, че те задължително трябва да се сменят. Просто за такъв период фирмата гарантира здравината на обвивката на импланта. Като всяко чуждо тяло, този материал старее в организма. Съответно, ако настъпи някакъв вид усложнение, се изисква повторна оперативна намеса.

 - Какво представлява корекцията на увисналия бюст – в какво се състои операцията и в кои случаи е подходяща?

Корекцията на увисналия бюст може да се осъществи с импланти.  Когато е много лекостепенно увисването, един имплант може да помогне за коригирането на гърдите. За този вид корекция има и специални техники, които, в зависимост от тежестта на увисването, включват повече или по-малко на брой белези. В нашата практика най-трудни са случаите, в които пациентките нямат почти никакъв остатък от млечна жлеза – силно увиснал бюст със силно намален еластицитет на кожата. Те не желаят, без да се използват импланти, да се върне състоянието на бюста, както е било преди бременността и раждането – повдигнат и младежки. В същото време желанието им е това да стане с минимален брой белези. На практика е нереалистично да имат подобни очаквания, тъй като това е непостижимо.

Ако увисването на бюста е умерено изразено и с по-голямо количество собствена тъкан, тогава техниките за повдигането му са успешни, без да се налага използването на импланти.

 - В какво се състои операцията за намаляване на бюста?

При операцията за намаляване на бюста се отстранява излишъкът от тъкани и се поставя ареоло-мамиларния комплекс на коректната му позиция, тъй като много големия бюст е свързан с увисване.

Целта е да се намали обемът, когато е много голям. Това става чрез отстраняване на кожния, подкожния и жлезния излишък от тъкани и поставянето на ареоло-мамиларния комплекс на мястото му.

 - За какви усложнения трябва да се следи пациентката след операцията на бюста?

Проследяването на тези пациентки е ангажимент на лекуващия оператор и в общи линии, ако има някакви промени, които настъпват, те са в рамките на първите 10 – 15 дни. Съществуват, разбира се, и късни усложнения. Това, за което трябва да следи жената, е дали няма обратно на нормалното развитие на отока – да се увеличи размера обикновено само на едната гърда, след като мине ранния следоперативен период. Това може да е знак за усложнение.

Едно от специфичните усложнения сред немалък брой естетични операции, при които се поставят импланти, е натрупването на течност около протезата – т. нар. сероми. Това може да се случи в ранния период, който е до края на първия – втория месец. Съществуват и късни сероми, които се появяват след шестия месец и се изразяват по-често със значително увеличаване размера на едната гърда и по изключение и на двете.

За избягване на подобен тип усложнения, както на задръжка на кръв – т. нар. хематоми, така и на телесна течност – серомите, в нашата оперативна практика винаги поставяме следоперативно дренажи. Те остават за различен период от време – може от 2, а понякога дори до 7 – 8 дни. През това време се засича количеството течност, което се отделя от организмът. Когато то падне под определено ниво, отстраняваме дренажите, като целта е да намалим риска от подобни усложнения.

Доказано е, че когато отделяните течностите от организма след операция са под определено количество, той може да поеме тези секрети и те да се разнесат от самосебе си.

Поставянето на дренажи се извърша от половината и дори по-малко от пластичните хирурзи в световната практика. Останалите не поставят дренажи при операциите за увеличаване на гърдите с импланти, а само компресивна превръзка в ранния период, като се разчита, че имплантът сам по себе си и превръзката ще бъдат достатъчни, за да не се задържи кръв в организма. Има различни тенденции, варианти, и всеки практикуващ има право да избере как да постъпи.

 - Какъв е периодът на възстановяване?

Възстановяването след една такава оперативна намеса трае около две – три седмици. По принцип възстановяването при подмускулно поставяне на имплантите при уголемяване на бюста настъпва малко по-бавно, то е и по-болезнено. Другият начин за поставяне на имплантите е надмускулно. Пълното възстановяване, дори и след реконструктивна хирургия на гърдата със собствени тъкани и при подмускулно поставяне на импланти е около пет седмици.

Връщането на работа, в зависимост от нейното естество, може да стане две – три седмици след оперативната намеса. От този срок жената може да започне по-активен двигателен режим. През първите 35 – 40 дни е необходимо пациентките да се въздържат от по-активна физическа дейност, свързана с вертикален стрес, вдигане на тежести, включително фитнес и т. н.

В ранния следоперативен период съществуват отоци, които дават по-голям обем на гърдата, когато говорим за увеличаване и реконструкция. Те отзвучат напълно за период от около 1 – 2 месеца, когато вече настъпва и фиксирания резултат във времето, по отношение на обема на бюста. Така че, това не би трябвало да изненадва пациентките.

По-интересното е, че те се харесват повече през ранния период, когато гърдите са с оток. Особено тези, които искат естетично увеличаване.

 - Какви мерки трябва да се предприемат след този период?

По начало веднъж годишно трябва да се провежда консултация с хирурга, извършил операцията, за да се следи дали няма да възникне някакъв проблем. Това се отнася най-вече за първите 24 месеца, като началното проследяване е на първия, третия и на шестия месец в ранния период. Освен това, самата пациентка може да усети някакъв вид промяна във вида на бюста си.

Обикновено между третия и шестия месец настъпва окончателен вид на гърдите, след една манипулация, която включва увеличаване или увеличаване с повдигане на бюста. Всички операции, при които има имплантация на чуждо тяло, изискват такъв контрол във времето. Препоръчително е всяка жена, независимо дали е с имплант или не, веднъж годишно да се проследява ехографски.

 - Колко време след операция по корекция на бюста жената може да забременее? Ще бъде ли възможно кърменето?

Нищо не пречи на пациентката да забременее скоро след оперативната процедура. Увеличаването на бюста не нарушава способността за кърмене. От друга страна, операциите, които са за намаляване на бюста, в една значителна част от техниките могат да засегнат функцията на кърменето. В голяма част от случаите, свързани с операции за намаляване и повдигане на бюста, се знае, че при отстраняване на част от жлезата се прекъсват жлезни канали и т. н. Пациентките трябва да бъдат информирани, че има вероятност да не могат да кърмят.