Доц. д-р Роман Романски, дм, е специалист по ортопедия и травматология и пластично–възстановителна и естетична хирургия. От 2005 г. досега работи в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ “Александровска“ - София. В периода 2005 – 2006 г. - като ординатор в Клиниката, впоследствие става старши и главен асистент. От 2009 г. е доцент, от месец януари 2011 г. - ръководител клиника.

През 2002 г. доц. Романски провежда двумесечна специализация в гр. Инсбрук - Австрия в Клиника по пластична и реконструктивна хирургия.

Носител е на наградата на фондация „Еврика“ за млад учен през 2005 г. През същата година придобива образователна и научна степен „Доктор“. През 2006 – 2007 г. специализира за период от 6 месеца в Университетската клиника по пластична хирургия в болницата Богенхаузен в Мюнхен, Германия.

През 2008 г. доц. д-р Романски придобива специалност „Пластична хирургия”.

Доц. д-р Роман Романски е национален консултант по пластично-възстановителна и естетична хирургия.- Доц. Романски, какво представлява реконструкцията на гърдата?

Хирургичната корекция на бюста включва както симетризацията на гърдите, която се налага вследствие на определена вродена недостатъчност, вродена асиметрия, липса на едната гърда или силно недоразвита една гърда, така и вследствие на отстранена млечна жлеза заради злокачествено заболяване. При втория случай се изисква възстановителна хирургия на гърдата и съответно, след изграждане на новата гърда, постигане на симетричен резултат.  

- Какви са различните методи за реконструкция на гърдата и от какво се определя кой от тях ще се използва при отделните пациенти?

Използват се няколко различни методи. Един от тях е поставянето на импланти – по принцип той е най-лекият като оперативна техника за възстановяване на гърдата след отстраняването ѝ. Но, независимо дали за естетика или за възстановителна хирургия, трябва да се знае, че чуждото тяло си има и своите недостатъци и специфични усложнения и поведение в организма. Има пациентки, които и по 20 – 30 години са с импланти и нямат никакви проблеми, но има една малка част, чийто организъм може да реагира по-бурно на поставянето на такива импланти и това да доведе до допълнителни корективни намеси.

Лично аз предпочитам, когато е възможно, възстановяването и изграждането на гърдата да се извършва със собствени тъкани. Те най-често за взети от предната коремна стена, когато съответната пациентка има запаси – кожа, подкожна мастна тъкан, част от правия коремен мускул, евентуално. Може да се вземе само кожа и подкожна мастна тъкан, което е много добре, с оглед на това, че не се наврежда на коремната преса. Друго място, от което може да се вземат собствени тъкани за изграждане на нова гърда, е областта на гърба – отново кожа с подкожие и мускул.

За да преживее гърдата, която изграждаме, е необходимо да се зашият тъканите и кръвоносните съдове, изхранващи този комплекс от тъкани. Това е микрохирургична техника, която изисква наличие на оборудване, т. е. операционен микроскоп, специален инструментариум и квалифицирани хора, които да извършват операцията. Към настоящия момент тази техника у нас се практикува единствено в Клиниката по пластично–възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ "Александровска“.

Имаме също така и комбинирани методи, които включват тъкан и имплант. Това, което е противопоказано според нас, а и на много места по света, e реконструкция само с протеза, в случаите, когато на дадена пациентка в комплексното лечение на основното заболяване е провеждана лъчетерапия. Тогава има голям риск реконструкцията да е неуспешна, поради настъпило сериозно усложнение. Случва се близо при всеки втори пациент, преминал през лъчетерапия. Възможно е самият имплант да пробие през кожата, тъй като тя вече е увредена от облъчването.

В отделни случаи допълнително за симетризация използваме и липофилинг – т. е. извлечена по пътя на липосукцията мастна тъкан, която се поставя на мястото, където има недостиг. Това е успешен съвременен метод за контуриране като цяло – както в естетическата хирургия, така и във възстановителната. През последните 10 – 15 години той навлезе по-осезателно в пластичната хирургия на гърдата.

 - Как се взима решението за метода, който да се използва при конкретна пациентка?

Решението се взима съвместно от хирурга и пациента, като пациентът бива насочен да избере конкретен метод, съобразно препоръките на лекаря. За пациента трябва да стане съвсем ясно в какво се състои естеството на препоръчваната техника и да направи съответно избора. При някои пациенти, при които не е извършвана лъчетерапия, съществуват всички възможни методики за възстановяване на гърдата. Оттам-нататък зависи и от самия пациент – дали има запаси в определена зона, за да се осъществи възстановяването. Това също е от значение за избора на метод.

Тоест, предложенията идват отстрана на лекаря, оттам-нататък, има и такива, които не желаят много голяма хирургична операция. Когато това е възможно, им предлагаме алтернативен вариант с друга по-лека техника за възстановяване. Ако дадена техника не е подходяща за конкретен пациент, съответно ние не се съгласяваме, защото за нас е изключително важно крайният резултат да бъде удовлетворителен както за пациента, така и за нас.

NEWS_MORE_BOX- Какви изследвания се провеждат преди операцията?

Ехографията е специфичното изследване, което изискваме. Иначе, тъй като това е оперативна намеса с обща упойка, се извършва целият пакет от необходими изследвания, а именно – пълна кръвна картина, провежда се консултация с лекар по вътрешни болести или кардиолог, рентгенова снимка на сърце и бял дроб. Това е цялостна подготовка, която се прави преди планова операция под обща упойка, която фигурира и в изискванията на Здравноосигурителната каса.

- Какъв е периодът на възстановяване след подобна операция?

Възстановяването след една такава оперативна намеса трае около две – три седмици. Пълното възстановяване, дори и след реконструктивна хирургия на гърдата със собствени тъкани и при подмускулно поставяне на импланти, е около пет седмици.

След това започва по-активен двигателен режим. Връщането на работа, в зависимост от нейното естество, може да стане две – три седмици след оперативната намеса. Същото се касае и за вдигане на тежести и активен спорт, който е свързан с вертикален стрес. Първите 35 – 40 дни е необходимо пациентките да се въздържат от подобна активна физическа дейност, включително и фитнес и т. н.

 - С какви трудности се сблъскват пациентките, които се нуждаят от реконструкция на гърда у нас?

По отношение на реконструктивната хирургия у нас, проблемът е, че тя е крайно недофинансирана. Една част от тези сложни операции – микрохирургичните, които имат продължителност до 8 часа дори, към настоящия момент се заплащат в размер на 554 лв.., независимо от сложността на техниката.

И въпреки нашето усилие през последните няколко години това да не бъде така, когато сме отправяли искания по този въпрос, това по никакъв начин не е повлияло благоприятно по отношение на възстановителната хирургия при тези пациенти. Това е много сериозен проблем за тях. За една жена да загуби гърдата си по повод на някакво злокачествено заболяване може да се сравни с ампутиране на крайник.

За справка, в Германия една възстановителна оперативна намеса с микрохирургия се заплаща в размер на 14 хил. евро в най-добрия случай. Това е тип възстановителна процедура, която включва не само гърдата, а въобще операции по крайници, челюсти, лице и т. н. При нас се извършват и такъв тип реконструктивни операции.

 - Каква е цената у нас на реконструктивната операция, в случая на гърда?

Една такава възстановителна хирургия включва най-малко два етапа, при тотално отстранена гърда. Първият етап е създаване на новата гърда, следващият е изравняване с другата. Като другата може да се намали, ако е голяма, ако е увиснала, да се повдигне, ако е малка, да се увеличи и т. н. Финалното се изгражда и зърното, когато го няма. Така цялостното лечение може да надхвърли дори 5000 лв., в зависимост от консумативите, които се използват.