Кибела е нехирургична инжекционна техника, която се използва за редуциране на натрупаната излишна мастна тъкан около брадичката, така наречената „двойна брадичка“. Всяка процедура отнема около 15-20 минути. Препаратът кибела е синтетична форма на дезоксихоиева киселина.


Кибела е одобрена за употреба от Американската асоциация за храни и лекарства през 2015 г. Процедурите по тази иновативна техника са алтернатива на хирургичните интервенции като липосукция и лифтинг в областта на шията и брадичката. 


При клинични изследвания, правени с кибела, между 80 и 85% от пациентите, на които е приложена процедурата показват видимо подобрение на външния вид. Проведените изпитвания на продукта показват, че употребата му е безопасен и ефективен метод за справяне с определени естетични проблеми. Кибела е нехирургична инжекционна техника, използвана за премахване на излишната мастна тъкан под брадичката. Процесът е свързан със серия от инжекции с дезоксихолиева киселина, които се борят с клетките на мастната тъкан в тази зона. Не са необходими разрези и възстановителният период е минимален в повечето случаи.


Процедурата е предназначена за хора на възраст над 18 години, които имат средно до голямо количество мастна тъкан под брадичката. Не се препоръчва при пациенти, които имат или планират хирургична интервенция в областта на лицето и шията. Също така не е индицирана при хора, които имат проблеми с преглъщането, както и при бременни жени и кърмачки.

 

Наличието на инфекция, кожно заболяване или онкологичен проблем са абсолютни контраиндикации за прилагане на метода. При проблеми с кръвоносните съдове, кървенето, както и прием на антикоагуланти и антиагреганти не се препоръчва прилагането на кибела.


Подготовката за процедурата включва добро планиране, което е необходимо за осигуряване на достатъчно време за възстановяване. Важно е да се почисти добре кожата, за да се намали рискът от инфекция. Препоръчително е да се избягва ибупрофен, ацетаминофен, аспирин, за да се избегне повишеният риск от подутини и кръвонасядания.


Дезоксихолиевата киселина е жлъчна киселина, която се продуцира от тялото, за да се подпомогне метаболизмът на мазнините. Инжекциите кибела съдържат синтетична форма на тази киселина. След като се инжектира киселината разрушава мастните клетки в зоната под брадичката, така че да не се натрупва мазнина отново там. Важно е процедурата да се извършва от опитен лекар, тъй като дезоксихолиевата киселина може да унищожи и други клетки в тази зона.


Преди процедурата лекарят маркира точките на инжектиране и може да постави местен анестетик или лед, за да се намали болката и дикскомфортът. Обикновено се използват между 20 и 50 убождания. След това киселината действа в продължение на няколко седмици, като се унищожава натрупаната мастна тъкан.


Броят необходими процедури е различен за всеки пациент, в зависимост от индивидуалната нужда. Нужни са няколко посещения, за да се постигнат оптимални резултати. Може да се използват до шест процедури с едномесечен интервал помежду им.


Като всяка една естетична процедура, инжектирането на кибела иам своите странични ефекти. Те включват болка, изпотяване, подутини, кръвонасядания, малки хематоми, почервеняване, скованост на мускулите в зоната. Възстановителният период е кратък, но варира при различните пациенти. Страничните ефекти обикновено изчезват до две седмици.


По-сериозни рискове са свързани с неправилното поставяне на продукта. Те включват лицева и мускулна слабост, промяна в усмивката (изкривяване, нарушаване на симетрията), проблеми с преглъщането, нараняване на нерв или кръвоосен съд.


Най-голямото предимство на употребата на дезоксихолева киселина е, че резултатите се задържат много дълго. При правилно поставяне не се очаква отново да се натрупа мастна тъкан под брадичката, тъй като мастните клетки за унищожени. Не е необходимо повтаряне на процедурата на определени интервали от време за поддръжка на резултата.