Използването на стволови клетки в козметичните продукти може да помогне за намаляването на бръчките и подмладяването на кожата.
 
В едно от най-дългите проучвания по рода си, учени извършват сложна виртуална симулация с цел да се провери как кожата се изменя с годините. Те установяват, че „скритите” в кожата стволови клетки могат да помогнат за подмладяването й. Стволовите клетки се „съхраняват” в най-долния кожен слой без да се делят и са недиференцирани.
 
Когато кожата е увредена тези клетки започват да се използват от организма, възстановявайки определения участък.
 
Стволовите клетки са главните клетки в човешкото тяло. Те са способни да се дефиренцират във всякакъв вид клетки в зависимост от мястото, в което се намират. Делят се и се размножават много бързо.
NEWS_MORE_BOX
 
Колкото повече страда кожата през годините, толкова „запасът” на стволови клетки в най-дълбокия слой на кожата намалява.
 
В проучването учени разработват крем със стволови клетки, който ще намали процесите на стареене и може да предотврати дори и рак на кожата.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Nature Scientific Reports.
 
Мезенхимните стволови клетки, извлечени от пъпната връв и плацентата помагат за лечението на различни заболявания. В естетичната медицина се използват стволови клетки от мастна тъкан, извлечени след липосукция. Те се използват за уголемяване на бюста, алопеция (загуба на коса), подмладяване.