Д-р Емил Бърдаров завършва Медицина в Медицински университет - София през 1992 г. През 1998 придобива специалност „Дерматология и Венерология”. Д-р Бърдаров има специализации и курсове по мезотерапия, дермални филъри, ботулинов токсин, химически пилинги, лазерна терапия, лифтинг с конци и естетична хирургия в САЩ, Франция, Германия, Австрия, Италия, Дубай.
 
От 2012 г. д-р Емил Бърдаров работи в центъра за естетична медицина „Спектро Естетикс”, от 1994 г. - в Кожна клиника, УМБАЛ „Александровска”. От 2008 г. е управител „Спектро Груп” ООД. 
 
- Д-р Бърдаров, с какво се занимава естетичният дерматолог и с какво естетичният хирург?
 
В различните държави е различно. В България например това, което правят дерматолозите, основно са лазерни терапии, химични пилинги, мезотерапии, ботулинов токсин, филъри, мезоконци както и малка дерматохирургия. В някои части на света дерматолозите правят и липосукции. Любопитен е фактът, че човекът, който въвежда липосукцията, не е хирург, а дерматолог. У нас пластичните хирурзи практикуват това, което е чистата хирургия, заедно с ботулинов токсин и другите терапии, които извършват и дерматолизите, но обикновено те са застъпени в по-малка степен, поради ангажираността на тези специалисти предимно с хирургичните интервенции
 
Тъй като дермалните филъри са регистрирани като медицинско изделие, в много държави те могат да се поставят и от медицински сестри. Това може да го правят хора от всякакви медицински специалности. Когато става дума за ботулиновия токсин обаче, там е необходимо да си лекар, защото този продукт е регистриран като лекарство. 
 
Нещо, което сега доста е модерно, са т. нар. „мезоконци“. Сред тях има различни видове като състав на самия конец, като структура. Тази процедура се извършва както от дерматолози, така и от естетични хирурзи. 
 
Според мен правомощията за извършване на дадена процедура следва да се определят от начина, по който конкретният продукт е регистриран. Лекарството – от лекари, медицинското изделие – освен лекарите и други, които имат медицинско образование.
 
- Какви са най-новите методи за подмладяване на лицето? 
 
Има много нови методи, а има и стари, но с нови продукти – основно в областта на дермалните филъри. Става дума тези, които са с хиалуронова киселина. Има нова генерация филъри – т. нар. „динамични филъри“, които стоят абсолютно естествено, много са безопасни, те са почти идентични на структурата на хиалуроновата киселина, която нормално имаме в кожата си. Това е може би една от най-големите новости в областта на дермалните филъри с хиалуронова киселина. 
 
В областта на биостимулиращите продукти, които се инжектират и образуват нов колаген, има една новост – употребата на биостимулиращи продукти с поликапролактон. Аз им казвам „течни конци“, защото от това вещество се правят хирургични резорбируеми конци. Като се инжектира даденият продукт, той е биостимулиращ, т. е. стимулира организма да образува колаген. Това е нещо съвсем ново. Самата кожа добива едно младежко излъчване. 
 
Целта на всички естетични процедури в тяхната еволюция е да бъдат по-безопасни, да не нарушават ежедневието ни, когато се извършват, постигнатата визия да бъде естествена и да не си личи, че има някакви интервенции. Важно е също ефектът да бъде дълготраен и обратим, защото може в дадения момент човек да се харесва и след известно време вече да не харесва този си външен вид. Такава е тенденцията, която се налага.
 
По-иновативното в лазерните технологии е т, нар. „клиър лифт“. Това е интересна технология, която стимулира образуването на колаген, но без да има видими следи по лицето след самото третиране. Наблюдава се как в хода на процедурите кожата започва да изглежда все по-млада. Необходимото време да се образува колаген е 1 – 2 месеца, а тези процедури се провеждат през две седмици. Така, когато се проведат 3 процедури и дойде време за 4-та, лицето просто започва да изглежда по-младо. 
 
Те се извършват като специален лазер достига до дермата на кожата, без да засяга епидермиса, прави увреда и организмът се опитва да я възстанови. По този начин се образува колаген, което води до подмладяване на кожата. Това е подобно на фракселните лазери, само че там лъчът минава и през епидермиса, което е последвано от дълго възстановяване. При иновативната технология преминаването през епидермиса е спестено, а действието е само върху дермата. 
 
Може да си направим процедурата и веднага да отидем на работа, няма нужда да оставаме вкъщи, докато се възстановим. Това е голям хит в света в момента.
 
По отношение на конците, тези, които се налагат като добри с оглед на ефекта и неговата дълготрайност, са направените от поликапролактон или от полимлечна киселина. Те се слагат малко по-сложно, в сравнение с тези от полидиоксанон, но веществото се разгражда по- бавно и ефектът е дълготраен. Докато при тези от полидиоксанон той е едва забележим, поради бързото разграждане и слабата биостимулация
 
Правени са опити, които впрочем продължават, да се замени ботулиновият токсин с друг начин за блокиране на мускулатурата. Има такива опити със замразяване, но там ефектът е много краткотраен, болезнено е и засега все още не може да се наложи в практиката. Иначе има такъв уред, който да се използва, за да се блокира предаването на нервния импулс и мимическата мускулатура. Но на този етап ботулиновият токсин няма конкуренция. 
 
И нещо, което е важно - когато човек мисли за предприемане на естетични процедури - самите пациенти нямат представа от отделните процедури и ефектът им и просто идват с желание за дадена процедура. Проблемът е, че те не знаят, че това, което искат, не му е мястото за конкретната област или при даден проблем и може да бъде опасно, ако се направи. 
 
Така че, много е важно, преди да се пристъпи към някаква процедура, да се уточни какво пациентът иска да постигне и вече лекарят да предложи методът, по който да се стигне желания ефект. 
 
- Най-общо, в какво се изразяват тези процедури? Коя процедура кои несъвършенства третира (фини линии, бръчки, старчески петна и др.)?
 
По отношение на фините линии и бръчките, много зависи в коя зона са. Когато те се дължат на мимика в областта на челото, между веждите, в областта на носа, в областта на очите, на първо място се третират с ботулинов токсин. След това, ако ефектът не е достатъчен, могат да се сложат и дермални филъри с хиалуронова киселина. Причина за бръчките в тези зони е мимиката.
 
С дермален филтър можем да получим добър ефект, но това не е сигурно, защото ще се запълнят определени бръчки, но вследствие на мимиката може да се появят бръчки в съседство, това се случва доста често. В зоните около очите и на челото ботулиновият токсин е много по-безопасен. Слагането на дермален филър там е значително по-рисковано, защото има опасност от запушване на съд от филъра и развитие на некроза, а има и описани случаи на ослепяване при поставяне на филъри в областта на челото или глабеларната област, поради емболизация на ретиналната артерия. Иначе на други места, където имаме бръчки, спокойно може да се слагат и дермални филъри с хиалуронова киселина или пък някой от биостимулиращите продукти. 
 
Когато се поставя филър в дадена зона, трябва да се знае, че той влияе и на околните структури. Това е много важен момент, защото често се получава да се прави дадена област и да се влияе на друга. Трябва да се прецени правилно. 
 
Така например слагането на филър в областта на бузата влияе и върху назолабиалните гънки, върху контура на лицето, както и върху гънката на слъзния канал. Навремето се слагаха дермални филъри в назолабиалната гънка. Днес това може би е последното място, на което се поставят те. Понякога се налага, разбира се, но първо трябва да се направят скулите и другите зони и да се оформи и изтегли лицето и чак тогава да се работи върху тази зона. 
 
Ако се правят устни с дермален филър например, той може да задълбочи назолабиалните бръчки. Освен това, ако имаме от т. нар. „марионетни бръчки“, много пъти само пълненето им с дермален филър с хиалуронова киселина не е достатъчно, а трябва да се направи и контур на устните, за да се оформи тази зона. Лицевият контур много добре се оформя с филъри с хиалуронова киселина или с биостимулиращи продукти. 
 
Конците, които използваме в дерматологията, са т. нар. „мезоконци“. Тяхната роля е да предизвикат една възпалителна реакция, около която се образува колаген, т. е. получава се биостимулация. По време на процедурата се слага конецът, позиционира се, разбира се, малко препозиционира някои от тъканите и тогава около него се образува колаген, който опъва кожата и я лифтира. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Вече в зависимост от продукта, от който е направен конецът, разграждането е различно. И колкото по-бавно се разгражда той, толкова по-дълготраен е ефектът, тъй като биостимулацията е по-добра. Разбира се, навремето са се ползвали и все още се ползват такива, които не се разграждат – нерезорбируеми, но при тях доста често има и проблеми. 
 
Мезоконците могат да се слагат на лице, на шия, на тяло, на много места. Същото важи и за ботулиновия токсин. Освен за бръчки и срещу потене, може да се използва и за различни спазми по тялото. В Тайланд и други държави от Азия много често го използват за намаляване обиколката на прасците, бицепсите, могат да оформят различни зони от тялото с ботулинов токсин
 
Колкото до т. нар. „старчески петна“, при тях има различни методи за лечение, защото те най-често са соларни. Могат да бъдат премахвани с лазери, с пилинги, с течен азот, кремове, както и със специални мезотерапии за пигментация. 
 
Соларните пигментации могат да се премахнат изцяло, но там е важно както лечението, така и профилактиката, защото, ако човек продължава да се излага на слънце, те може да се появят отново. При тях има и генетично предразположение, но водещо е излагането на слънце.