Д-р Емил Бърдаров завършва Медицина в Медицински университет - София през 1992 г. През 1998 придобива специалност „Дерматология и Венерология”. Д-р Бърдаров има специализации и курсове по мезотерапия, дермални филъри, ботулинов токсин, химически пилинги, лазерна терапия, лифтинг с конци и естетична хирургия в САЩ, Франция, Германия, Австрия, Италия, Дубай.
 
От 2012 г. д-р Емил Бърдаров работи в центъра за естетична медицина „Спектро Естетикс”, от 1994 г. - в Кожна клиника, УМБАЛ „Александровска”. От 2008 г. е управител „Спектро Груп” ООД. 
 
- Кои са факторите, които определят коя процедура да се използва за конкретния случай и пациент? 
 
Това зависи от нуждите на пациента, тъй като за всеки се преценява поотделно. Когато има наличие на някакъв проблем, лекарят предлага варианти, от които пациентът може да избере. Много често се случва пациентът да смята, че има някакъв проблем и да пожелае дадена процедура, без да отчита факта, че в дадена област е противопоказно да се използва желаната процедура. 
 
В този смисъл, всеки случай е индивидуален и не може да се направи обобщение. За всеки конкретен проблем има набор от методи. Трябва да се вземат предвид и фактори като отпуснатост на кожата например и тогава да се прецени кой метод би бил най-ефективен. Най-важното е да се прилагат процедури, които са безопасни, обратими, пациентът да изглежда естествено. В много случаи от един и същи метод състоянието на един пациент може да се подобри, на друг да се влоши, а на трети да въобще да не повлияе. 
 
- Колко дълготраен е ефектът от процедурите за подмладяване на лицето?
 
Това е сложен въпрос, тъй като при всеки е различно. По отношение на ботулиновия токсин например имал съм пациенти, при които ефектът варира от 3 месеца до 1,5 година. Според статистиката най-често е 5 – 6 месеца. Ако се прави за профилактика, може да бъде и веднъж годишно. При някои хора се случва, след като ефектът от ботулиновия токсин се „изчерпа“, да се изгуби навикът да се прави дадена мимика, която след известно време се възстановява.
 
Както споменах, той може да се използва и за потискане на потене, примерно на подмишници, длани и ходила. Според статистиката ефектът при подмишниците например е седем месеца и половина. При длани и ходила е около 5 – 6 месеца. 
 
Колкото до дермалните филъри с хиалуронова киселина, също има огромна вариация. Очаква се ефектът да бъде от 6 до 12 месеца, но в действителност може да варира от 3 месеца, има случаи и когато трае по 3 – 4 години. 
 
При биостимулиращите продукти с поликапролактон, може да се избере продукт, който да бъде в кожата за определен период от време - 1, 2, 3 или 4 години. Там е предвидимо. 
 
Относно мезоконците ефектът се определя от отделния продукт. Тези от поликапролактон или от полимлечна киселина се слагат малко по-сложно, но ефектът им е значително по-дълготраен - до 1,5 година за тези с полимлечна киселина, а при тези от поликапролактон до 2,5 – 3 години. За сравнение, мезоконците от полидиоксанон се слагат лесно, но веществото се разгражда много бързо и ефектът е много слаб – едва забележим. Разликата е огромна. 
 
По отношение на лазерните терапии, е индивидуално и много зависи и от процедурата, тъй като те са изключително много видове. Ако се премахват съдове например, те може и да не се появят, след една проведена процедура. Ако става дума за лифтинг на кожата, вероятно всяка година ще трябва да се извършва, понякога и два пъти годишно. Много е относително. 
 
С лазерното обезкосмяване има два типа пациенти – такива, при които като се направят съответният брой лезерни процедури, космите им изчезват и никога повече не порастват. При други космите също изчезват след съответния брой процедури, но те са потиснати и след известен период от време започват отново да растат. В тези случаи е достатъчно да се извърши една процедура годишно, за да се поддържат в това потиснато състояние. Така че това също е въпрос до организъм, а и самият процес относно начина, по който се регулира растежът на космите, все още не е напълно ясен и поради тази причина няма 100% ефективност. 
 
Има голяма разлика между отделните хора. При една и съща енергия на лазера хората реагират по доста различен начин – има чувствителност на кожата, реактивност и други фактори. 
 
- От колко годишна възраст може да започне да се мисли за процедури за изглаждане на лицето?
 
Много интересен момент е, примерно в България, хората често казват „Аз не съм още толкова зле, че да си правя процедура“. Много е важно човек да започне да прави нещо, още преди наличие на проблем – да има профилактика. Разговарял съм с колега от Лос Анджелис в Щатите, който ми е казвал, че там профилактика на стареенето започва още от 18-годишна възраст. 
 
Според тях колкото по-рано, толкова по-добре – когато се блокира дадена мимика (с ботулинов токсин), бръчки не се образуват, което е логично. Има много хора, които когато правят адекватните процедури, горе-долу си стоят в едно стационарно положение за дълго време, докато при други се наблюдава състаряване
 
- Кои са факторите, които определят успеха на дадена процедура?
 
Може би три неща са важни. Първото е качеството на продукта, който се използва, това е изключително важно; второто нещо е умението на лекаря; и третото е позитивизмът на самия пациент, т. е. да е убеден в крайния успех на процедурата. 
 
Едно от тях ако не е налице, няма да се получи добре и крайният резултат. 
 
- Какви са рисковете, които крият различните методи за подмладяване на лицето?
 
При дермалните филъри много зависи от качеството на материала. Има и случаи, когато те се поставят в областта на челото и около очите, където има риск от некроза, както и от запушване на ретиналната артерия. Това може да доведе до ослепяване, затова тази зона е по-добре да се третира с ботулинов токсин
 
Другите рискове включват възпаления, грануломи, емболия – запушване на съд. Затова, когато съществува такъв риск, винаги трябва да имаме на разположение ензима хиалуронидаза. Ако се установи, че нещо не е наред, той се инжектира и веднага премахва продукта. Важно е лекарят да е подготвен за подобен случай. 
 
При ботулиновия токсин, потенциалният риск най-често е свързан с падане на веждите или на клепачите. Когато се поставя около очите, може да се получи двойно виждане. Тези проблеми са обратими, но двойното виждане може да остане за около два месеца.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Най-честите проблеми са синки, отоци, но тъй като те са част от ежедневието ни, никой не ги възприема като сериозен проблем. Понякога също е възможно да има и инфекции
 
При лазерните процедури проблемът са изгарянията. Те може да са следствие на недобра настройка на лазера или неспазване на препоръките отстрана на самия пациент. Изгарянето зависи и от качеството на самия уред, защото между качествения лазер, който е и по-скъп, и евтиния е, че при скъпия лазер каквато настройка се зададе, такава енергия излиза от накрайника. Докато при евтините лазери се задава дадена настройка, но няма гаранция какъв ще бъде интензитетът накрая. 
 
Друг проблем при лазерите е хипопигментацията – белите петна. Обикновено хиперпигментациите – кафявите петна, преминават. По-големият проблем са белите петна,те невинаги изчезват. Понякога след лазерна терапия има риск и от белези, разбира се това зависи от вида на лазерната процедура.