Окосмяването по лицето е неприятен проблем, с който се борят много жени. Той води до понижено самочувствие и самооценка, както и до притеснение при общуване. При някои дами косъмчетата са тънки и едва забележими, подобни на мъх. При други обаче окосмяването е по-плътно и забележимо. По тази причина се налага и непрестанната грижа за премахването му.
     
Повишеното окосмяване по различни части на тялото на жените се нарича хирзутизъм (от латински hirsutus, което означава космат). По лицето се среща в областта над горната устна, под ушите, по контура на долната челюст и брадичката, понякога може да има и отделни косъмчета по скулите.
 
Неприятното окосмяване може да се дължи на нередовна менструация, тежко акне, повишаване на мускулната маса, но и да е симптом на някакъв здравословен проблем. Причинява се най-вече заради отделяне на повече мъжки полови хормони (андрогени), а косменият фоликул е много чувствителен към тях. 

 

Премахването на нежеланото окосмяване може да се постигне чрез различни козметични процедури. Някои от тях могат да се изпълнят в домашни условия, при други е добре да се потърси специалист (козметик или дерматолог).Най-бързата и лесна процедура за обезкосмяване, която може да бъде избрана е бръсненето. Пестенето на време, усилия, болка и дори средства са неговите предимства. Недостатъците са свързани с факта, че трябва да се извършва почти всеки ден. Не забравяйте да използвате пяна или гел за бръснене, както и да се съобразява посоката на растеж на косъма. Най-благоприятно е бръсненето по посока на растеж с нова и остра самобръсначка, с възможно най-малко натиск. Неприятни последствия могат да бъдат порезни рани, както и подкожни косъмчета. 


Друг метод, който може да се прилага, както в домашни условия, така и при специалист (козметик), е кола маската. В домашни условия може да използвате студена или топла кола маска, ленти за лице и други разновидности, които се предлагат по магазините. Трябва да се внимава отново за посоката на растеж на косъма, силата и бързината на отлепване на кола маската, температурата (при топлата кола маска).


Много козметични салони предлагат обезкосмяване с кола маска, която обикновено е топла. Тук също има няколко разновидности, от които може да избирате. Важно е да се доверите на правилния специалист. Недостатък на метода е, че е болезнен и също могат да се образуват подкожни косъмчета. Предимство е, че е сравнително бърза процедура (премахван на окосмяването по лицето трае до 30 минути) и резултатът може да се задържи до 6 седмици. Поне 24 часа след процедурата трябва да се избягва излагането на слънце.


Някои дами предприемат изрусяване на по-тъмните косъмчета, което ги прави по-малко забележими. Тази процедура също може да се извърши в домашни условия или в салон за краста. Ефекта е естетически добър и издържа няколко седмици. Няма болка, но могат да се получат кожни раздразнения и чувствителност към слънцето.