Д-р Елизабета Янкова завършва Медицински университет – София. Към момента специализира очни болести към УМБАЛ „Александровска”. По време на следването си и към момента е автор и съавтор на редица медицински публикации.
Специализирала е в Италия – околопластична и реконструктина хирургия. Преминала е през специализирани и сертифицирани курсове за работа с дермални импланти в околоочната област във Франция и България. 
Научните ѝ интереси са свързани с околопластичната хиругия, болестите на слъзните пътища и възпалителните очни заболявания.

 

 - Какво представлява блефаропластиката?    Блефаропластиката е оперативна процедура, която цели да премахне белезите от стареенето на кожата, умората и отока, които се представят под формата на “торбички”. Корекцията на клепачите, технически наричана блефаропластика, е оперативна процедура, която значително подобрява външния вид на горните и долните клепачи и близката зона. Отстранява се излишната кожа, елиминират се торбичките и се възстановява стегнатостта на зоната около окото. Изражението придобива значително по-младежки и буден вид.


 - Към какво е насочена операцията?


Интервенцията е насочена към отпусната и увиснала кожа, която създава гънки или скрива естествения контур на клепача. Също така и към излишната кожа, която се спуска над горните клепачи и понякога пречи на зрението, излишните мастни клетки, причина за подпухналостта на долните клепачи. Премахват се торбичките под очите, увисването, излишната кожа и фините бръчици по долните клепачи.


 - Как се извършва блефаропластиката?


Като всяка една козметична процедура, операцията на клепачите изисква индивидуален подход. Ефектът на коригиране на увиснали клепачи или на торбичките под клепачите може да се постигне единствено оперативно чрез репозициониране на мускула, преразпределяне на мастните клетки, локализирани в очния контур и, когато е необходимо, отстраняване на излишната кожа. 


 - Бихте ли ни дала малко информация за различните видове блефаропластика?


Блефаропластиката може да бъде долна, горна и трансконюнктивална. 


При горната се премахва излишната кожа на горния клепач и по този начин окото се “отваря”. Отстранява се излишната мастната тъкан, която херниира от пространството зад очната ябълка. При нужда се отстранява част от мускула, който е хипертрофирал.


При долна блефаропластика се премахва излишната кожа, с което се изпъва отпусната кожа, а мастната тъкан, която херниира в областта се позиционира в нова позиция, целящо да изглади клепача и да възвърне младежкия му вид. Тази техника за съхраняване, а не за отнемане на мастната тъкан е модерното разбиране на проблема и е “стандарт” при подобни операции. 


Трансконюнктивалната блефаропластика е процедура подобна на горните с това изключение, че касае само млади пациенти без наличие на кожен излишък. Не се прави кожен разрез, а през малък отвор през конюнктивата се премахват излишните мастни натрупвания.


 - Има ли алтернатива хирургичната блефаропластика?


Доскоро хирургичната блефаропластика беше единствения метод за отстраняване на излишната кожа на горния и стягане на долния клепач. Към момента има нови революционни технологии в насока неоперативна блефаропластика на принципа на създаване на  контролиран плазмен микроимпулс между върха на игла, пригодена към апарат и кожата на пациента. Така генерираната нисковолтова дъга, контролирано сублимира (веществото преминава от твърдо, директно в газообразно състояние) епидермиса. Той се стопява, а фокусираната топлина предизвиква биостимулация на дермата с цел лифтинг. Терапията действа локално, без да уврежда околната тъкан.


 - Какво трябва да знаем за следоперативния период?


През първите 4 дни, след извършване на пластика на клепачи, не се разрешава поставяне на грим, препоръчително е да се избягва и излагането на пряка слънчева светлина, без слънчеви очила, за около един месец. За поддържане на ефекта от блефаропластиката се препоръчва подходяща, хидратираща кожата, козметика.