„Очите никога не остаряват“, казват. Е, така е, но… можем да им помогнем мъничко...
 
Красивите, изразителни очи от край време са възпявани и описвани в стихове. Те са „огледало към човешката душа“ и онова, в което хората се влюбват от пръв поглед.
 
Звучи чудесно, нали? Не само звучи. Освен анатомичното им предназначение, очите, като средство за изразяване на емоции и за комуникация,  наистина са най-важната и често най-красивата черта от едно лице. 
 
Не е ясно дали това е причината кожата, която ги покрива (или клепачите) да бъде най-нежната и най-фината от цялото човешко тяло, но това е факт. Ето защо първите следи на остаряването се повяват именно около очите.
 
Бръчките и торбичките под очите започнат да придават умора на погледа и да променят излъчването на лицето. Малко или много това променя красотата и е нещо, което със сигурност всеки би искал да избегне.
 
Благодарение на пластичната хирургия, решение на този проблем има. Операцията на клепачите или т.нар. блефаропластика е процедура за премахване на мазнини и/или на отпусната кожа и мускулна тъкан от горния и/или долния клепач. Тя може да коригира увисването на кожата, припокриващо горния клепач, както и подпухналостта и торбичките под очите, които ни карат да изглеждаме по-възрастни и уморени.
 
Най-подходящи пациенти за пластика на клепач, са мъже и жени в средна и напреднала възраст с отпускане на кожата на горен и долен клепач и бръчки около очите /т. нар."пачи крак"/ или с генетична предразположеност към преждевременно образуване на торбички под очите.
 

Какво представлява самата операцията?

В зависимост от мястото, на което са извършва процедурата, се различават два вида блафорапластика:
 
  • Горна блефаропластика
 
Корекцията на горните клепачи - горна блефаропластика, е процедура, при която се премахва излишната кожа на горния клепач. Възможно е да бъде направена и пластика на мускула на горния клепач, за да се избегне рецидив след операцията на клепачите. Операцията се състои основно в премахване на излишната кожа, а в зависимост от проблема, тя може да включва премахване на части от мускула и мастните херниации. След операцията обикновено има слаб оток, който се резорбира за няколко дни.
 
  • Долна блефаропластика
Корекцията на долните клепачи - долна блефаропластика, е процедура, чиято основна цел е премахване на торбичките под очите и цялостно освежаване на зоната около очите. При корекцията на долен клепач опитността на хирурга е от голямо значение, за да не се получи увисване на клепача и така да бъде променена формата на окото.
При долната блефаропластика оперативният разрез се прави непосредствено под мигления ръб и белегът остава невидим. Повдига се кожа и мускул и се стига до мастните херниации, които в случая не се премахват, а се разстилат пред ръба на очницата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
 

Колко продължава възстановяването?

Обикновено пациентите се възстановяват за кратко време. Въпреки че в деня след операцията подутините и синините могат да бъдат сериозни, те бързо започват да изчезват. През първите 48 часа прилагането на студен компрес може успешно да редуцира тези последствия. Леките физически упражнения, като например бавно ходене, биха ускорили процеса на възстановяване. Обикновено се поставят малки превръзки около очите, които се махат след няколко дни, докато конците от шевовете могат да останат в кожата до няколко седмици, освен ако не са саморезорбиращи се.
 
Обикновено пациентите се връщат към нормална активност около 10 дни след операцията, а две седмици след нея синините и подутините също изчезват.
 

Има ли рискове?


Както при всяка операция, трябва да имаме предвид,  че блефаропластиката също крие потенциални рискове и усложнения. Основните рискове включват инфекции, кървене, сухота в очите, невъзможност от затваряне на клепача, погрешно зарастване и неестествено изглеждащ клепач, двойно виждане или най-лошото – загуба на зрение.