Безиглената мезотерапия се различава от инжекционната по начина на въвеждане на препаратите, като се използва ултразвук. Нейно предимство е, че не оставя следи по кожата, зачервяване и отоци. Липсата  на игли повишава стерилността на процедурата. 

 

Кислородна мезотерапия е вариант на безиглена мезотерапия, при който активният препарат се въвежда в кожата заедно с кислородна струя, поставена под налягане. Използва се на 98% чист кислород. Допълнителният ефект е насищане на дълбоките слоеве на дермата с кислород, което подсилва жизнеността и тонуса. Кислородът ускорява метаболизма в клетките, активизира кръвообращението, подпомага извеждането на токсините, в следствие порите се свиват и бръчиците се изглаждат.


 

Кислородната мезотерапия се препоръчва при акне. Нужни са 6-10 процедури, всяка от които се прави през 7-8 дни.

 

Мезококтейлите имат много подпомагащи съставки, но основното им активно вещество е хиалуронова киселина или колаген

 

Мезотерапия с колаген - колагенът е протеин, който в изобилно количество се намира в кожата и съответно определя нейното състояние. Във вид на нишки той действа като опора. Когато настъпят процеси на изтъняване и се дефрагментиране, се наблюдават признаци на стареене. Колагеновата терапия възстановява необходимото ниво на протеина и подкрепя решетката, за да върши своята основна задача. Така тя се противопоставя на бръчките и отпускането.

 

Мезотерапия с хиалуронова киселина - докато колагенът създава структурата, то хиалуроновата киселина се свързва с водата. По този начин овлажнява цялата кожа. За млада кожа е необходимо не само наличието на здрава колагенова решетка, но и добро овлажняване. Това прави двата елемента от извънредна важност за кожата.

 

Електропорезата е процес, който въздейства директно върху кожата, като активните субстанции се вкарват чрез електрически импулси. Този импулсен ток индуцира образуването на малки отвори (пори) в мембраните, в които проникват заобикалящите молекули. Порите са временни, а процесът е безболезнен и без странични ефекти. 

 

Безиглената мезотерапия е подходяща за различни козметични проблеми. Може да бъде използвана за изглаждане на бръчки и подобряване еластичността на кожата, лифтинг и изглаждане кожата на лицето, хидратация и обновяване, заздравяване на кожата и възпрепрядстване секрецията на себум.

 

При безиглена мезотерапия на лице, шия или деколте се препоръчват 6 процедури – по веднъж седмично и след това поддържаща процедура веднъж месечно. Броят и честотата на процедурите, както и съчетанието на активните съставки се определят индивидуално за всеки пациент според конкретните нужди.

 

При третиране на портокалова кожа и целулит броят на процедурите може да варира в зависимост от големината на областта и тежестта на целулита. В повечето случаи е нужно да се направи един цикъл от 8-12 процедури, като е препоръчително да се проведат два такива цикъла годишно. Общият брой на процедурите зависи от тежестта на целулита. Резултати могат да бъдат забелязани още след първите процедури, при което кожата изглежда по-нежна и гладка на допир.