Белезите са видоизменена структурно и функционално кожа, която се появява на мястото на нарушена преди това кожна повърхност. В зависимост от дълбочината на нараняването (проникване в епидермис, дерма или хиподерма) се определя и времето за възстановяване, както и това дали в мястото ще останат незаличими белези.


От значение е възможно по-рано да бъдат предприети мерки за възстановяване и по-бърза регенерация на кожата, което има отношение към профилактиката срещу появата на белези.


Преди да бъде предприето третиране на белега е необходима консултация с лекар-дерматолог, за да се определи какъв вид е той. Най-общо белезите се разделят на две основни групи - атрофични и хипертрофични. При атрофичните е налице загуба на тъкан и при оглед засегнатото място е под нивото на здравата кожа. Най-често подобни белези се образуват следствие на изкарана варицела и след акне.При хипертрофичните белези е налице прекомерно разрастване на новообразуваната тъкан. Цветът на белега обикновено е по-тъмен (розово-червен) и е надигнат от незасегнатата кожа. Атрофичните и хипертрофичните белези имат свои разновидности, които изглеждат по различен начин и някои от тях налагат различно лечение. Това допълнително дава обосновка за необходимостта от прецизно определяне на вида белег. Едва тогава ще се определи най-подходящият метод за премахване на белега.


На пазара се предлагат редица средства за локално третиране на белези. Най-честите активни вещества, които се включват в състава им са хепарин – предизвиква набъбване и размекване на новоформираната тъкан чрез повишаване на водосвързващия капацитет. Често се включва и алантоин, който също има омекотяващо действие. Важно е да се има предвид, че локалната терапия дава добри резултати, но основно, ако бъде включена още в първите седмици до месец след образуването на белега.


Химичният пилинг също се използва за третиране на белези. Прилагат се различни видове киселини (най-често плодови, салицилова или трихлороцетна) в различни концентрации. Със заздравяването на кожата, след приложената терапия, третираните участъци започват да се изравняват с останалата незасегната кожа. Необходими са няколко процедури.


След третиране кожата е с повишена чувствителност, което налага избягването на пряко слънцегреене, както и използването на слънцезащитни продукти с висок фактор (SPF 30, 50, 50+).


Атрофичните белези могат да бъдат запълвани с инжекции с хиалуронова киселина. За съжаление, резултатите не са трайни, тъй като постепенно тя се абсорбира, което налага повтаряне на процедурата през 6 месеца до 1 година. При хипертрофичните белези се използват инжекции с кортизон, който има за цел атрофия на тъканта и разграждане на образувалата се фиброзна тъкан. Кортизоновата терапия може да се прилага успоредно с криопроцедури.


Микродермабразио представлява друг метод за лечение на белези, който се състои в механичното отстраняване на най-горните слоеве на епидермиса. За постигане на видими резултати се налага провеждането на няколко последователни процедури.


Микронидлинг или лечението с игли представлява пробождане на множество места на кожата с микро игли, чрез който метод се задейства изпращане на сигнали към мозъка, че настъпва увреждане и съответно се активира процес на засилена синтеза на колаген, еластин, както и хиалуронова киселина.


Инжектирането на колаген е друг метод за лечение. Чрез него се постига изравняване на цвета, същевременно омекотяване на новообразуваната тъкан и увеличаване на нейната пластичност. В повечето случаи достатъчни са 4-5 процедури, като всяка е на разстояние 1 седмица.


Лазерната терапия има за цел активиране на процеса на самовъзстановяване. Използват се неаблативни васкуларни лазери, като най-често са достатъчни 3-5 процедури. Крайният ефект е уеднаквяване цвета на белега с околната кожа, както и намаляване максимално възможността за повторна поява.