Татуировката е неотменен спътник на човека още от първобитно-общинния строй до ден днешен. В първичната си форма това били естествени рани, получени по време на лов. Белезите от тях се сливали в необичайни и интересни фигури, които превръщали носителя си в могъщ воин и ловец.
 
По-късно татуировката започва да се асоциира с моряците, затворниците и тийнейджърите хулигани.
 
Днес вече почти всеки има татуировка или ако трябва да сме точни, един на всеки петима имат такава без значение от възрастта и мястото ѝ. Татуировките са траен символ на емоции, вярвания, обичаи или страсти.
 
Друг интересен факт е това, че около половината хора, направили си татус, вече не го искат или искат друг на негово място. Ако приоритетите ни се променят, татуировките се превръщат в едно постоянно напомняне на миналото, а много хора се опитват да се отърват от него или да го забравят.
 
Съществуват различни методи, позволяващи ни да се отървем от нежеланите татуси. Ето пет от тях:
 
 
Лазерно премахване
 
Най-използваният метод за премахване на татуировки е лазерната терапия. Импулсите на светлината от лазера се насочват към татуировката с цел премахване на нейния пигмент. Разбиват мастилото под кожата на миниатюрни частици, които попадат в кръвта, а оттам имунната система ги обезврежда и изчиства. Лазерите имат различна дължина на вълната и продължителност на импулса (времето за облъчване на кожата). Неприятното при тази процедура ,е че резултат не се постига само с една процедура. Колкото повече процедури се извършват обаче, толкова по-голяма вреда се нанася на кожата и толкова по-болезнено става.
 

Хирургично изрязване

Козметичен хирург премахва татуираната област от кожата и зашива мястото с хирургически шевове. Хирургът може да присади кожа от друга част на тялото върху засегнатия район, за да се ускори оздравяването, ако татуировката е твърде голяма. Разбира се, остава белег, а рискът от инфекции е също толкова голям, колкото при всяка друга хирургическа интервенция.
 

Дермабразио

Дермабразиото действа като агресивен пилинг. Татуировката се разделя на малки части, които се третират една след друга, като предварително се охлаждат. Всяка част се третира с абразивен инструмент, докато оцветеният пигмент не бъде отстранен. Кървенето по време на процедурата е твърде вероятно и задължително мястото трябва да се третира като рана, за да се предотвратят инфекции. Дермабразиото е болезнено и оставя белези и обезцветяване върху кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
 

„Маскиране" на татуировката


При този метод в кожата се вкарва отново пигмент, както когато е правена татуировката. 
Резултатът тук е не особено успешен, защото в използваните пигменти има липса на т.нар. полупрозрачност. Това е нескъп метод, широко използван от татуистите, за да поправят грешките – своите и на клиентите си, но за съжаление, в повечето от случаите се получава обратен резултат.
 

Полуабразивен метод

Полуабразивният метод е по-стара техника, която в наши дни почти не се използва. Тя представлява прилагане на солена вода върху татуираната кожа и използване абразивно устройство върху нея. Въпреки че този метод работи ефективно за премахване на татуировки, процесът е болезнен и отново често води до образуване на белези. Полуабразивният метод трябва да се извършва от лицензирани професионалисти и като последна мярка.
 
Въпреки разнообразието от варианти за премахване на татуировка, резултатът рядко е кожата, която сме имали преди мастилото под нея, а времето, което отнема премахването, е доста повече от онова, което ни е отнело направата й.