Д-р Елизабета Янкова завършва Медицински университет – София. Към момента специализира очни болести към УМБАЛ „Александровска”. По време на следването си и към момента е автор и съавтор на редица медицински публикации.
Специализирала е в Италия – околопластична и реконструктина хирургия. Преминала е през специализирани и сертифицирани курсове за работа с дермални импланти в околоочната област във Франция и България.   
Научните ѝ интереси са свързани с околопластичната хиругия, болестите на слъзните пътища и възпалителните очни заболявания.

 

 - Какви са особеностите на околоочната зона?Кожата около очите е изключително нежна и тънка. Тази зона е една от най – подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 гримаси, което всъщност е и причината за появата на мимическите бръчки. Първите се появяват на около 25-годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожата, тъй като с годините намалява производството на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната околна среда ускоряват появата на бръчките.

 

 - Какво можем да очакваме от естетичните процедури в тази област?


Към момента има много адекватни процедури, подходящи за прилагане в зоната около очите. Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а изгубеният обем да се възвърне чрез различни процедури.

 

 - Какви процедури са подходящи за прилагане в зоната около очите?


Най- популярната процедура е инжектирането на ботулинов токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите предизвиква нейната релаксация и изглаждане. 


Филърите са подходящи за запълване на хлътнали участъци под очите, където започва  т. нар „долина на сълзите”. Продуктите, които се използват не са така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи „препълване”. Ефектът при поставянето е моментален и се запазва до 1 – 2 години.

Радиочестният лифтинг е процедура, която действа като профилактика на бръчиците и стяга кожата около очите. Тя може да се направви бързо като няма нежелани странични ефекти като поддуване, зачервеняване и подпухване. Обиновено се препоръчват 4-5 процедури като се правят през 21 дни. След това на половин – една година се прави една поддържаща.

 

Мезотерапията е процедура, която се препоръчва за намаляване нa тъмните кръгове и торбички около очите поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвоообращението и други фактори. Прилага се чрез инжектиране на различни по състав комбинации, съдржащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж. Тези коктеили могат да включват и редица полезни за тази зона съставки като хексапептиди, екстракт от краставици, лайка, боровинки, розмарин и други. Процедурата се прилага за 6-8 седмици с една сесия на всеки 2 седмици, като ефектът се вижда след първата терапия.

 

Фракционираният CO2 лазер ще помогне за стягане кожата на клепачите, ще я обнови, резултатът е по-малко бръчки и по-гладка кожа.

 

 - Има ли подходящи и неподходящи сезони за тези процедури? Кои са те?


Няма неподходящи сезони за извършване на гореизброените процедури. Това, което трябва да се избягва е излагането на пряка слънчева светлина след инвазивни процедури по клепачите, както и посещенията на соларум и плуването в басейни с предпазни очила.