Периодът на съзряване на младата котка е много вълнуващ и динамичен. До едногодишна възраст котките са във фаза на растеж. Навършат ли годинка, за по-едрите породи (британска късокосместа, рагдол, мейн куун) година и 1-2 месеца, може да се твърди, че организмът е напълно зрял. Характерно е първата разгонка на женската котка да е около 6-8ми месец. Зависи отново от породата и индивидуалността на организма. Често се случва първият еструс да остане незабелязан, защото не са се проявили всички характерни признаци.

 

Най-горещият въпрос, който вълнува собствениците на младата котка, е свързан с кастрацията – дали изобщо да се предприеме като стъпка и кога е най-удачният момент да се направи.Много противоречиви мнения се срещат по форуми и дискусиони групи, когато говорим за кастрация, но щом мнението идва от ветеринален лекар, то е категорично и убедително, съобразено с физиологичните и медицинските нужди и опасности за животното. Кастрацията е наложителна, ако животното не се използва за развъдна цел.


Масово се възприема, че кастрацията, тоест оперативното премахване на яйчниците и матката, противоречи на природните закони и нормалното функциониране на организма. При некастрирано животно последнователността на събитията по време на всеки естрален цикъл (разгонка) трябва да е следната: женската показва признаци на разгоненост, обусловени поведенчески и чрез вокализация – става гальовна, повдига задницата и опашката нагоре, гласът се променя. Следва среща с мъжкия и койтус (съешаване), бременност, която при котките трае около 60 дни (+/-2 дни), раждане, отглеждане и кърмене на малките.

 

След отбиването им котката влиза във фаза на анеструс, тоест период на полова почивка. След 4 до 6 месеца цикълът се повтаря отново. Всички тези събития са обусловани от хормони. Невро-хормоналната регулация е в основата за нормално протичане на половия цикъл.

 

Когато става дума за домашна котка обаче, след като животното се разгони, то не се среща с мъжки, не настъпва бременност, не ражда и съответно млечната жлеза не се стимулира впоследствие по никакъв начин. Разбира се, може собствениците да я срещнат един или няколко пъти с мъжкар с цел отглеждане на потомство, но това едва ли се случва на всяко шестмесечие (ако животните не се отглеждат строго с цел развъждане).

 

В домашни условия цикълът е доведен до половина, да разгонването затихва след 5-6 дни, но хормоналната регулация е нарушена, защото уравновесяващите събития (бременност, раждане и кърмене) липсват. В този смисъл се говори за хормонален дисбаланс, който се натрупва във времето. Именно той води до проблеми като тумори на млечните жлези, пиометра (гнойно възпаление на матката), кисти и тумори на яйчниците.

 

Тези диагнози се поставят изключително често на възрастни некастрирани женски котки и процентът на животните, които умират от тези проблеми е много висок. Обикновено образуванията и кистите са естрогензависими, тоест появата им е пряко свързана с високи нива на естроген – хормон, който се отделя от фоликулите в яйчниците. Съществуват много изследвания, които доказват, че кастрацията преди първо разгонване или в началото на половото съзряване, води до минимален риск от развитие на тези неблагоприятни диагнози.


Друга страна, която се подобрява след кастрацията, е свързана с поведението.

 

Животните се успокояват, стресът за организма го няма. Няма я вокализацията, маркирането. Често пъти агресията е основен проблем за некастрираните животни, те маркират и бранят територията си и всички чужди миризми, идващи дори от терасата или от входната врата, внесени с обувките, ги притесняват. Животните стават агресивни дори към своите стопани.


Вярно е, че след кастрацията животните напълняват.

 

Това се дължи на липсата на естроген и метаболизмът на организма се забавя. Всяка кастрирана котка, независимо дали е мъжка или женска, трябва да се храни с диета за кастрирани котки и да се спазва препоръчителната дневна дажба, обозначена на пакета. Напълняването е проблем, който може да се регулира от собственика, така че не бива това да става причина за отричане на кастрацията.


Що се отнася до подходящата възраст – или преди първо разгонване, тоест около 6-7ми месец или към края на първата година от живота на котката, тоест едно разгонване е минало. Това са двете най-удачни препоръки. Някои ветеринарни лекари препоръчват процедурата да е около годинка, за да може организмът да е напълно завършил растежа си и да не се елиминират половите хормони прекалено рано. Това е особено препоръчително за  мъжките котки и за едрите породи – за тях най-удачният момент за кастрацията е едногодишна възраст. Мъжкият организъм съзрява малко по-бавно от женския и за тях препоръката е тази.