Въпросът „Дали да кастрирам своето куче и кога е най-удачният момент за това?“ е винаги актуален и вълнува собствениците на четирикраките приятели. В интернет пространството и в социалните мрежи може да се намери най-разнородна информация и противоречиви мнения. Истината е, че отговорът на такъв сериозен въпрос не бива да се влияе от неквалифициран източник. Този казус винаги трябва да се обсъди с ветеринарен лекар и да се вземе информирано решение, а не подвластно на любителски мнения такова.


Съветът, който ветеринарният лекар ще даде, е свързан с целта, с която се отглежда кучето...

Ако желанието на собственика е животното да се развъжда и да добива поколения от него, разбира се, кастрацията се отлага във времето. Със сигурност в тази връзка ще се предложат много правилни съвети и препоръки за отглеждане и хранене, както на майката, така и на малките.Ако собственикът желае да организира среща с мъжко животно или изкуствено да осемени женското куче еднократно, необходимо е организмът на женското животно да е завършил растежа си, костно-мускулният апарат да е напълно оформен, за да се осигури нормално износване и разждане на плодовете.

 

Друго нещо, което е от значителна важност, е да се съобразят размерите на женската и мъжкия разплодник. Освен, разбира се, да са от една порода, трябва да се има предвид конституцията на тялото на мъжкото животно. Ако размерът на главата (черепа), тялото и лапите са значително по-големи от тези на женската, дори да са от една порода, мъжкият разплодник не е подходящ за нея. Ако някоя от тези особености е пренебрегната, женската ще се осемени прекалено рано или не е съпоставена и съобразена конституцията на двете животни, и има предпоставка за трудно износване и асистирано раждане – било то инструментално или хирургично – цезарово сечение и последващата реанимация за бебетата.  


Кога е удачният момент за първо осеменяване и първа бременност зависи пряко от породата и размера на животното. Малките породи кучета (toy breeds) като йоркширскя териер, померан, пинчер, чихуахуа, са изключително скорозрели. При тях първата разгонка настъпва около 6-ти-8ми месец. Това далеч не е най-удачният момент за осеменяване обаче, защото организмът не е завършил напълно растежа си и тазът не е годен да износи плодовете, още повече, че обиконовено тези породи раждат средно 4-6 бебета. Препоръката е да се изчака поне до второто разгонване, за да се заплоди женската, това е около едногодишна възраст. Освен това вторият еструс (разгонване) е много по-добре изразен и лесно забележим от собствениците.


Ако породата на кучето е средна (стандартно до 15-18 кг в зряла възраст) – бийгъл, различните видове териери – препоръката е първото заплождане да е около година и три-четири месеца, тогава се смята, че скелетът е напълно формиран, тоест удачно е да се изчака третата разгонка.


Големите породи кучета – лабрадор, немска овчарка, голдън ретрийвър, сетер -  завършват своя растеж средно на 18 + месечна възраст, тоест отново се изчаква задължително третото разгонване, а по препоръка и преценка, може и четвъртото.


Гигандските породи кучета – немски дог, нюфаундленд, санбернар, мастив – трябва да се изчака и да се заплодят след навършване на 24-месечна възраст.


Кастрацията е стъпка, която трябва да се предприеме, ако животното не се използва за разплод, не се планира пускане на мъжки и потомство...

 

Крачка, която предпазва животното от множество заболявания с неблагоприятен характер и риск за живота. Всички те са хормонално зависими и се избягват щом половите хормони се елиминират от организма. Когато не се отчита хормонален дисбаланс, състояния като пиометра (гнойно възпаление на матката), фалшива бременност, тумори на млечните жлези и половите органи, се развиват в много по-малко случаи и не са с толкова агресивен характер. Ветеринарният лекар ще препоръча удачният момент за процедурата отново спрямо породата и размера на кучето. Малките породи кученца могат да се кастрират дори преди първото разгонване – около 6-7ми месец. Смята се, че кастрацията в тази възраст предпазва в най-висок процент от развитие на злокачествени образувания на млечните жлези. До едногодишна възраст е удачен момент да се кастрират тези породи. За средните и големите породи удачен момент е след навършване на година и половина, тогава тялото ще е развито напълно. За гигантските породи – редно е да се изчака и кастрацията да се предприеме след навършване на двугодишна възраст. 


За извършване на процедурата важно правило е да се проследи със сигурност животното да не е разгонено в този момент...

По време на еструса кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват матката, са с уголемен размер, самата структура на органа се променя и крие рискове от кървене и разкъсване на стената. Ето защо трябва да се изчака пълното отминаване на разгонката. След отминаване на еструса, животното може да се кастрира.