Много са възможните ситуации, които могат да предизвикат високи стресови нива у животните. Котките са изключително чувствителни и предпазливи, всяка промяна в заобикалящата ги среда може да се окаже причина за здравословен проблем.

 

1. Най-често при високи нива на стрес котките развиват идиопатичен цистит.


 

Това е състояние, което е предизвикано от задържане на урина дълго време в пикочния мехур - котката буквално отказва да уринира повече от 24-48 часа. Някои специфични фактори на котешката имунна система и медиатори на защитния механизъм на организма допринасят за развитието на това състояние. Често е необходимо да се приложат отпускащи мускулатурата средства, за да се отвори сфинктера на пикочния мехур, за да може животното да уринира. Възможно е да се стигне и до мануелно стимулиране на отделянето на урината (чрез умерен натиск през меката коремна стена върху мехура) или направо до катетеризация


2. Друго явление, което може да се наблюдава при високи нива на стрес, е котката да откаже да се храни.

 

Този период на глад може да продължи дори седмица. Гладът в период над 3-4 дни се отразява изключително неблагоприятно на черния дроб на котката. В него започва необратим в последствие процес - липидоза (структурна промяна на клетките на органа и невъзможност да изпълняват физиологичната си функция). Ето защо, прояви ли се подобно поведение, трябва да се направи всичко възможно да се стимулира захранването. Гладът в продължителен период от време води до неблагоприятни явления, свързани с целия храносмилателен тракт (констипация, нарушаване нормалните нива на микрофлора в червата, прекомернообразуване на газове и раздуване на червата), както и на целия организъм (загуба на тегло, влошаване състоянието на космената покривка на цялото тяло, хормонален дисбаланс) и не на последно място – крие риск от развитие на диабет.


3. Често котките изразяват страха си и чрез криене.

 

Обикновено избират най-тъмния и уединен ъгъл в къщата и стоят на едно място в продължение на дни. Избират да се скрият под дивана например, под леглото, в гардероба или в някой шкаф. Ако забележимо котката не напуска своето скриваще, това неминуемо е свързано отново с гладуването и отказа да уринират и дефекират.


4. Не рядко са случаите, когато котките изразяват страха си чрез агресия.

 

Нападат собствениците си, агресират към новото животно вкъщи или новия член на семейството, уринират на ново място, най-често като отмъщение и показност на своя протест срещу промяната. Мъжките некастрирани котки веднага започват да маркират своята територия и да я насищат с феромони и тяхната характерна миризма – признак за доминация и защитаване на територията. Освен това, те често са директно агресивни – нападат, хапят и драскат. Женската котка също може да маркира, но миризмата на нейната урина и секрети не е чак толкова натрапчива. Ако котката е кастрирана, възможно е да отпадне проблемът с маркировката, но агресивната проява може да се изразява в озлобяване, драскане и хапане.


5. Има няколко неща, които могат да се направят, за да се намалят тези прояви на стрес.


По възможност, редно е да се запази режимът на хранене, игра, почистване и отдих на животното.


Ако някой член на семейството липсва, животните усещат това. Тъгуват и нарушават навиците си. Ако им се отделя внимание всеки ден, дори малко повече от обикновеното в началото, това би помогнало по-бързо да възвърнат режима си.


Гладуването може да се прекъсне чрез предлагане на по-апетитна храна, нещо любимо и ценено от котката. Тук обаче идва тънкият момент, че котките, като естети и любители на високопротеинната храна, може да започнат да проявават капризи вбъдеще и да отказват всекидневната диета, а да "просят" по-специалната храна. Въпреки това, малко овкусяване, добавяне на апетитна хапка към нормаланат диета, само би помогнало в случая. 


Не на последно място, препоръчва се използването на котешки феромони. На пазара съществуват различни търговски форми – адаптери за контакт с пълнител, който излъчва постоянно определена доза, спрейове, които са лесно преносими, каишки, напоени с феромони, хранителни добавки под всякакви форми (таблетки, прахчета, суспензии, пасти), като те съдържат билки, микроелементи и антиоксиданти за намаляване на стреса. Тези препарати биха помогнали да се намали стресът от пътуване (може да се напръска клетката или постелята на животното); ако се налага преместване в ново жилище, може да се пусне адаптерът преди животното да е пристигнало; ако се взима ново животно, има нов член на семейството или някой липсва, отново биха помогнали. 


Доста стрес се създава около фойерверките, особено по празниците. За една котка това е неописуем и необясним хаос. Феромоните и хранителните добавки биха помогнали и за тези ситуации.