След навършване на една година (за по-едрите породи - британска късокосместа, сибирска, рагдол около година и 1-2 месеца) се счита, че организмът на младата котка е завършил своя растеж и животното навлиза в зряла възраст. Обикновено това е моментът, когато се пристъпва и към кастрацията (при мъжки и женски котки) или се подхожда към осеменяване, ако собствениците желаят да отгледат котило. 


Няколко са моментите, на които е хубаво да се обърне внимание за живота на зрялата котка. След кастрацията животните започват да пълнеят. Причината за това е елиминирането на половите хормони от организма и забавеният в последствие метаболизъм. Това обаче не бива да е пречка за решението на собственика и той да има притеснения, защото регулацията на теглото зависи и от външни фактори, като например правилна диета – вид храна, количество и честота на хранене, движение и игра.


Редно е диетата на котката да включва вече храна за кастрирани котки. Тя е с по-ниска калорийност и повече фибри, затова ако се спазва дневната дажба, оказана на пакета, не би трябвало да се забелязва качеване на килограми.


 

На пазара съществуват много марки, различни по произход и с различни вкусове, които могат да осигурят на кастрираната котка необходимите енергия и витамини за деня, без да създават предпоставка за пълнеене. Средните и високи класове на суха храна са добър избор, като обикновено индикатор за качеството е цената на пакета.

 

Трябва да се внимава с диетата изключваща въглехидратите, така наречените „грейн фрий“ храни – grain free - без зърнени съставки, защото тази диета набавя прекомерно количество протеин на организма и в дългосрочен плат това е предпоставка за проблеми с бъбреците и чесния дроб.

 

Котките са строги хищници, нуждаят се от по-голямо количество протеин в сравнение с кучето, но елиминацията на цяла хранителна група от менюто със сигурност би довело до дефицити и проблеми в бъдеще. Ако собственикът държи да храни животното с този тип храна, без зърно, препоръчително е поне да редува и от време да време да купува на котката и храна с въглехидратен компонент. Разбира се, ако стомахът е достатъчно здрав и смяната на храната не предизвиква храносмилателни разстройства на животното. Необходимо е винаги до купичката с гранули да има купичка с прясна вода. Животните, които приемат само суха храна, пият повече вода от животните, които имат смесен тип на хранене. 


Ако диетата включва, освен гранули, и паучове/ консерви, препоръчително е сутрин и през деня котката да има на разположение гранулите, тъй като те са по-калорийни и осигуряват нужната енергия за деня, котката се движи, играе, тича и скача, и по  този начин  изразходва голяма част от калориите, вместо да ги кумулира в тялото. Вечер е добре да хапне нещо по-леко, пауча или пастетчето, за да храносмила по-добре и да приеме храна, която е по-ниско калорична, тъй като в този тип продукти съдържанието на вода е много високо.


Ако собственикът е избрал да готви на котката, трябва да се подготви много добре и да знае, че добре балансираната домашна диета за котки е много трудно изпълнима. Може да изглежда, че животното има пълноценна диета, но всъщност въобще да не е така и дефицитът на важни микро- и макроелементи, аминокиселони, витамини да се натрупа и да се изрази на по-късен етап от живота на котката. Дори собственикът да държи да готви и да изпълнява дневната диета за котката, по-добрият вариант е отново да се смесва и поне от време на време да се включва гранула от висок клас.


Другият момент, който е важен за грижата за зрялата котка, е осигуряването на достатъчно движение през деня. Това би регулирало доста успешно и теглото. Котките обичат да се катерят, да точат нокти, затова една висока катерушка или драскалка би стимулирала тези дейности. Много обичат да играят с малки плючени играчки, особено ако към тях има закачено звънче. Могат да са окачени на канап и да висят или направо да се монтират на дълга дръжка като въдица. На пазара се предлага котешка трева под формата на спрей или изсушена билка, която е атрактант и може да се напръска драскалката или играчката, ако в първият момент котката не проявява интерес. 


Лазерчето е много основно забавление за котката. Гони светлинката с такова желание и интерес. Собственикът може просто да стои на дивана и да движи лазерният лъч, наблюдавайки цял спектакъл. Стимулира котката да тича и  скача. 


Който и вариант да се избере за игра, хубава е да се отделя всеки ден по малко време, което собственикът да прекарва със своята котка и да ѝ обръща внимание. Така изграждат вързка, имат време за себе си и животното поддържа добра физическа форма.