Типичният ден през седмицата най-често включва рутината вкъщи-работа, работа-вкъщи. Пътува се в превозни средства, работи се в офис, тренира се на закрито, живее се на закрито, т.е голяма част от времето се прекарва в затворени помещения, където се вдишва застоял и нечист въздух, причиняващ различни неразположения – умствена умора, отпадналост, сънливост, главоболие, раздразнение на очите, хрема и други дихателни симптоми.


Помещенията трябва редовно да бъдат проветрявани, тъй като в противен случай замърсеният въздух може да причини и по-сериозни инфекции на дихателните пътища като рак на белите дробове. Поради тези причини се счита, че сградите всъщност вредят на психическото и физическото здраве.


Д-р Джоузеф Алън от Университета на Харвард е проучил как въздухът в помещенията засяга мозъчните функции на хората. Според него въздухът в офиса пречи на мозъка и по-специално на концентрацията и мисловната дейност. Той открива, че по-високото качество на въздуха, както и по-добрата вентилация са довели до по-добри резултати при вземането на решения от служителите, отколкото застоелият въздух. В допълнение, служителите са били много по-производителни, когато са прекарвали повече време навън или помещението е проветрявано по-често.За разлика от това въздухът на открито в гората, парка или въобще в природата или край морето е много по-благоприятен за хората. Причините: когато човек е навън се чувства по-енергичен, креативен и щастлив. Много проучвания показват положителните въздействия, които природата оказва върху психическото и физическото здраве


Дори въздухът навън в големите градове да е замърсен, то престоят в затворените помещения няма да доведе до подобрение. Според Агенцията за опазване на околната среда на Сащ замърсяването на въздуха на закрито често е между 2 и 5 пъти по-голямо, отколкото на открито.


Поради това се препоръчва възможно най-много прекарано време на открито в природата и на места с чист въздух. Дори когато има възможност за бизнес среща, преговори или конферентни разговори, е по-добре те да бъдат на открито.