Престоят в планината изисква носенето на туристически панталони и друг вид облекла, предназначени за преходи с различно ниво на интензивност, обхождане на скалисти терени, при практикуването на зимни спортове и др. Тези дрехи предпазват от студ и влага, а същевременно осигуряват пълна свобода на движенията. От тях могат да се открият най-различни видове – водоустойчиви, двуслойни, трислойни и др. Тяхната употреба е задължителна, ако често прекарваме време сред природата с цел отдих, или за да практикуваме любимото си хоби, споделят от онлайн магазин Extreme Sport.


От какво значение е облеклото по време на преход

Дрехите за планина са много важен елемент от цялостната подготовка. Панталоните на свой ред са компонентът с най-голямо значение, когато говорим за избора на функционално и актуално туристическо облекло, с което да се чувстваме добре, по време на пребиваването ни сред природата. Тях е добре да ги изберем с оглед на условията, с които ще се сблъскаме, като сезонът в случая е сред водещите фактори при селекция. Значението на подобни специализирани дрехи се състои в следното: 


 

  • Допринасят за комфорта ни през всеки един сезон от годината – с туристическите облекла не срещаме затруднения при движение, тъй като те са създадени за наше удобство, а и могат да се регулират, според моментните нужди. Предлагат се решения за зимата, лятото, както и смесени (целогодишни) такива;
  • Правят преходите по-безопасни – облечени ли сме добре по време на преход, рискът от злополуки намалява значително. Тук визираме не само туристически облекла като панталоните, но и обувките, връхните дрехи и прочее. Те трябва да ни носят усещане за лекота, да притежават паропропускливи качества, а в някои случаи и светлинни рефлектори, за по-висока видимост. Всички тези неща допринасят за нашата безопасност, когато се намираме насред дивата природа; 
  • Осигуряват ни модерна визия – естетическият аспект е също важна част от подготовката на дрехи за предстоящия поход. Освен удобно, добре е да се чувстваме и модерно, когато практикуваме хайкинг, трекинг или друг вид спортна дейност на открито. Зимните активности са също повод да изберем ефектен скиорски костюм, с който да бъдем забелязани на пистата. 


Много е важно да носим подходящи туристически дрехи, за да е преходът приятен от началото до края. Панталоните например се предлагат с различна степен на водоустойчивост, в разнообразни размери, цветове и приложение – за жени, за мъже и за деца. При покупка трябва да се обърне внимание на всеки един от тези детайли, така че да се сдобием с модел, който е напълно подходящ за целта на неговото използване. 

 

С какво се различават туристическите от обикновените панталони

Ако при обикновените панталони намираме предимно удобство и красива визия, то при туристическите модели срещаме и допълнителни екстри като водо- и ветроустойчивост, специална система за закопчаване, допълнителни джобове, подлепени шевове, вградени маншети за сняг, подсилени крачоли против абразия и много още други полезни допълнения. Издръжливостта на този вид туристически дрехи е също на много по-високо ниво, като те могат да бъдат носени години наред, без риск от прокъсване, избеляване на цветовете и други следи от употреба. 

 

Какви видове панталони за туризъм има

Този вид туристически дрехи са едни от най-купуваните, като тях можем да ги организираме в няколко категории: за мъже, за жени, за деца, зимни и трисезонни, с ниво на водоустойчивост от 7000 мм до 30 000 мм и без такава, в размери от XXS до 3XL, евтини и по-скъпи. По отношение на техния дизайн, също има на какво да се обърне внимание – долнища в черно, зелено, сиво, червено и други интересни нюанси за атрактивна визия.