Кърлежите могат да пренасят различни болести, като скоростта на предаване варира. Някои кърлежи предават заболяването анаплазмоза в рамките на 8 часа, а други - може и повече време.


Най-разпространеното заболяване е Лаймската болест, като вероятността от заболяването намалява, ако кърлежът е премахнат в рамките на 24 часа. Болестта може да се прояви някъде от три дни след ухапването до 1 месец, а в някои случаи и доста по-късно. Важно е да се отбележи също, че един кърлеж може да разпространи дори няколко болести едновременно.


Повечето от заболяванията, причинени от ухапването от кърлеж, може да предизвикат появата на различни симптоми, включително главоболие, умора, мускулни болки и дори обрив.Поради това кърлежът трябва да се извади възможно най-бързо от кожата. Това може да се случи в домашни условия с помощта на пинсети, като мястото не бива да се намазва с мазнина – олио или зехтин, тъй като се запушват дихателните тръбички на кърлежа, а това води до неговото задушаване. В резултат той започва да повръща, а това може да причини по-голямо заразяване. Въпреки това е силно препоръчително изваждането му да стане от медицински специалист.


Кърлежите са най-разпространени през пролетта до ранно лято и също през есента, като най-често могат да се срещат в тревите. Пренасят се много често и от домашните любимци. 


Как да се предпазим? Винаги преди излизане в парка трябва да се постави репелент за насекоми и да се обличат подходящи дрехи. При ходене по тревисти територии дългите дрехи са задължителни, включително и чорапи, а след прибиране вкъщи, трябва мигновено дрехите да се изперат. Тялото задължително трябва да бъде прегледано, като най-честите места, за които кърлежите се хващат, са пъпът, скалпът, ушите, задните части на коленете, ръцете и по-специално подмишниците и ушите. Прегледът се препоръчва да бъде на всеки два до три часа. Въпреки това, най-лесният начин да се предотврати ухапване от кърлеж, е като се избягват парковете и особено местата с гъста и висока трева.