В началото на пандемията серия от лабораторни проучвания показа, че коронавирусът може да живее върху пластмаса и други повърхности в продължение на дни. Това доведе до стряскащи заглавия в медите и множество съвети как да се дезинфекцира всичко - от дръжките на вратите до хранителните стоки.

 

Дори Световната здравна организация (СЗО) посочи, че освен по въздушно-капков път, вирусът може да се разпространи и чрез контакт със замърсени предмети, известни още като фомити.


 

В хода на пандемията се натрупаха нови данни и научното разбиране за вируса се промени. Проучванията на вирусни огнища показват, че заразяването става основно по въздушно-капков път чрез аерозоли, които заразените изхвърлят когато кашлят, говорят или дишат. Те могат да бъдат директно вдишани от хората в близост.

 

Заразените предмети или повърхности вече не се приемат за съществен източник на заразата, но дезинфекцията продължава да се извършва щателно заради психологическия си ефект.

 

Това се прави от една страна, защото е по-лесно да се почистват повърхности, отколкото да се подобри вентилацията в затворените пространства - особено през зимата. За хората графиците за дезинфекция действат успокоително. Ето защо правителства, компании и граждани все така продължават да влагат огромно количество време, пари и усилия за щателно почистване.

 

В резултат през 2020 г. продажбите на дезинфектанти са се увеличили с 30% в сравнение с преходната година и достигат 4,5 млрд. долара.

 

Част от проблема е, че учените не могат да изключат възможността за заразяване чрез контакт със замърсени фомити.

 

Фокусът върху процедурите за дезинфекция, а не върху проветряването и аерозолите, се появи в самото начало на пандемията и заради това, което знаем за други инфекциозни заболявания. За бактерията Staphylococcus aureus, респираторно-синцитиалния вирус и норовируса се знае, че могат да се разпространят дори чрез контакт с лекарски стетоскоп.

 

Междувременно в болниците бе открита РНК от новия коронавирус върху предмети като очила за четене и бутилки с вода. 

 

Скоро учените започнаха проучвания дали проби от коронавирус, престояли дни на различни повърхности, могат да заразят лабораторно създадени клетки. Проучванията показаха, че той може да заразява след 6-дневен престой върху твърди повърхности като пластмаса и неръждаема стомана.

 

За банкнотите този период е 3 дни, а на по-късен етап друго проучване установи, че вирусът си остава жизнеспособен след 4-дневен престой върху кожата, докато върху дрехите оцелява по-малко от 8 часа.

 

Това обаче не означава, че хората се заразяват при контакт със замърсени повърхности, защото повечето проучвания се провеждат при условия, които не съществуват извън лабораторията.

 

Според Емануел Голдман, микробиолог в Медицинското училище в Ню Джърси, САЩ, при тези експерименти се използват количества вирус в големи концентрации, каквито не се срещат извън лабораториите.

 

Той допълва, че при някои тестове влажността и температурата се контролират по начин, който разширява още повече пропастта между средата в лабораторията и извън нея.

 

Проучване на учени от университета Тафтс в Масачузетс, проведено от април до юни 2020 г. показа, че рискът от инфекция с коронавирус в резултат от допир до замърсена повърхност е по-малък от 5 на 10 000.

 

Това е по-малко, отколкото риска за инфекция по въздушно-капков път или от вероятността за предаване за грипен вирус или норовирус чрез контакт със замърсени повърхности.

 

Засега учените имат противоречиви данни от своите проучвания за това как се разпространява коронавирусът. Докато не се съберат данни за геномната му последователност, няма как да се изключи предаването му по въздушно-капков път от друг човек.

 

Според мнозинството от учените хората, а не повърхностите, са основен източник на заразата. Това, че след голямо струпване на хора в закрито пространство следва и голям брой на новите случаи на зараза, ясно сочат към въздушно предаване.

 

Засега учените са единодушни, че повърхностно предаване не може да се изключи напълно, но от решаващо значение е миенето на ръцете и подобряването на системите за пречистване на въздуха.

 

СЗО актуализира своите препоръки в края на откомври, като посочи, че предаването на вируса става основно по въздушно-капков път, но дезинфекцията намалява вероятността за заразяване.

 

Източник:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00251-4?fbclid=IwAR1X_GoKk8YGvNyvfiYLyG9Q8m7AjdpZBjsTM-DZR1xknQSaMC4wQPaJNi0

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf

https://doi.org/10.1016%2FS1473-3099%2820%2930561-2

https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(20)30532-2/fulltext

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.0c00875