Планината е идеалното и най-прохладно място през летните месеци. Освен че предоставя невероятни гледки, тя може да повлияе изключително благоприятно на здравето. 


Планината осигурява много предимства, а едно тях е чистият въздух. Дишането на кислород и по-малко газове и 0% прахови частици в планината, които иначе предоставят големите градове, е особено важно за белите дробове, тъй като свежият въздух помага за респираторни проблеми и за улеснено дишане при астма.

 


Най-честият аромат в планината е този на бора. Счита се, че той намалява депресията, враждебността и стреса. В някои планини има ухание и на лавандула, която спомага за по-добрия сън и помага при депресия. Затова планината се счита за място, което предлага релакс, спокойствие и вътрешен мир. 


Близостта до слънцето в планината също помага за производството на серотонин, вещество, което прави хората щастливи. Набавя се и витамин D, необходим както за доброто настроение, така и за усвояването на калций, важен елемент за костите, зъбите и т.н.


Активният начин на живот в планината засилва енергията и подобрява настроението. Жителите на градовете са склонни да харчат доста пари за фитнес зали и транспортни разходи, а планинският живот е доста по-евтин, но и много по-здравословен. Дори едноседмичният престой в планината може да доведе до отслабване, намаляване на апетита и по-голямо чувство за ситост. Планината допринася за ускоряване на метаболизма, което се дължи на високата надморска височина. 


Доказано е също, че при туризъм се изгарят до 500 калории на час. Планинското колоездене изгаря 600. Скалното катерене пък -до 750 калории.


По-честото ходене и изкачване на височини в планината може да понижи кръвното налягане, което да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Това е установено в проучване от 2010 г. в Journal of Epidemiology and Community Health, според което хората, които прекарват време на по-голяма надморска височина, подпомагат здравето на сърцето. Някои проучвания дори показват, че животът в планината е свързан с по-продължителен живот.