Всяка зима си задавате въпроса ”Защо?” Защо въпреки всички предпазни мерки, които взимате сте по-податливи на настинки, грип и бронхити. Защо цялото семейство се събуждате със сухота и дразнене в гърлото, не можете да спите добре, а половинката ви хърка по-силно и шумно. Защо децата ви кашлят повече през зимата, устните им (а и вашите) често са напукани и мине не мине време са със зачервено гърло. 

 

Имаме една добра и една не толкова добра новина за вас. Неприятната е, че щом се сблъсквате с подобни проблеми основно през студените месеци, най-вероятно нивата на влажност на въздуха в жилището ви е под 30% Добрата е, че решение има. Просто трябва да поддържате определена влажност на въздуха в здравословните нива между 40 до 60% r. h. и всички ще се чувствате доста по-добре. 


 

Овлажнителите за въздух - решението, от което се нуждаете 

Предполагаме, че точно сега се питате как въздухът в помещенията може да окаже толкова голямо влияние върху здравословното състояние на семейството ви. И как така точно овлажнителите за въздух могат да ви помогнат да се чувствате добре дори и в най-студената зима.

 

Всъщност, обяснението не е толкова сложно. През лятото въздухът, макар и топъл, е наситен с определен процент влага, която предпазва дихателните ви пътища от прекалено изсушаване. През зимата обаче, съвсем логично  ползвате отоплителни уреди, а те изсушават въздуха, който дишате в жилището си. А прекалено сухият въздух е в основата на проблемите, които имате с гърлото, носа, съня, с дишането, с кожата и особено с грипа и настинките.

 

овлажнител 2

 

Как ниските нива на влажност в помещенията повишават заболяванията през зимата?

Вирусите се разпространяват посредством миниатюрни капчици секрет, които отделяте във въздуха при кихане и кашляне. В тези капчици се съдържат вода, соли и протеини, които са основните причинители на вирусните заболявания. 

 

Когато стойностите на влажност в помещенията са под 40% (т. е. въздухът е сух) капчиците, носещи вируси се запазват във въздуха за по-дълго време, а това увеличава рисковете от заразяване и разпространение на настинката и грипа.

 

А какво се случва при прекалено високи нива на влажност?

При високи стойности на влажност (над 60 до 100%) аерозолните капчици поемат от влагата, стават по-големи и тежки и падат върху повърхностите в помещението. Вирусите в тях не умират, но разпространението им е по-малко и става основно при допир на заразената повърхност.

 

Защо умерената влажност е идеалната защита срещу вирусите?

Ако поддържате умерена влажност от 40 до 60% r. h. аерозолните вирусоносни капчици намаляват размерите си, а вирусите които носят умират бързо и предаването им намалява драстично.

 

И как помагат овлажнителите за въздух?

Основната задача на този тип уреди е да насищат сухия въздух с влага и да поддържат тези нива в нормални граници. От вас се иска единствено да поставите овлажнителя в помещението и да го поддържате с вода. Уредът се саморегулира и автоматично определя момента, в който да започне да насища въздуха с необходимия процент влага.

 

А плюсовете за вашето семейство от този тип уреди?

Най-важното предимство, което ще получите от овлажнителя за въздух е, че ще направите средата, в която живеете по-малко благоприятна за развитието на вируси и респираторни заболявания. 

 

Ако използвате овлажнител в стаята, в която спите, няма да се събуждате сутрин със запушен нос или със сухо и дразнещо гърло.  А тъй като влажността се поддържа в нормални граници, ще забележите, че и хъркащата ви половинка спи доста по-спокойно от преди. Разбира се, хъркането е симптом на физиологично състояние и не бива да очаквате, че с включването на уреда ще изчезне. Но всички ще спите малко по-спокойно, тъй като овлажнителите за въздух помагат за облекчаване на сухите дихателни пътища, които са сред основните виновници за звучното хъркане нощем.

 

Тези уреди са много полезни и ако имате малки деца, тъй като поддържат влажността в детската стая в оптимални граници, а това е важно за правилното развитие на имунната система на мъниците. Освен това, подходящата влажност на въздуха в детските стаи подобрява съня на малките, успокоява кашлицата, нормализира дишането и съня, поддържа носа чист, а гърлото влажно. 

 

 

овлажнител 3

 

Сухият въздух в затворените помещения е и една от причините през зимата кожата ви е да суха и да ви дразни. А когато тя е толкова суха, че да се будите нощем, вероятността да получите екземи и обриви е доста голяма. Овлажнителят може доста да успокои сърбежа и да намали чувството на

сухота на кожата ви. Разбира се, това е уред и няма да се справи сам, но ако поддържате влажността в жилището си в нормални граници и полагате съответните козметични грижи за кожата си, ще спите много по-спокойно и пълноценно.

 

Защо овлажнителите стават все по-популярни?

Сигурни сме, че вече знаете отговора на този въпрос, но все пак, нека го кажем и ние. Този тип уреди, ако се използват правилно ви осигуряват необходимият комфорт през зимата. Те се справят със сухия въздух в жилището ви и ви осигуряват по-здравословна, приятна и чиста домашна среда.