Изсушаването на дрехите вътре в стаята може да бъде сериозен риск за здравето. Предупреждава се, че влажната среда насърчава развитието на плесен и спори, които са невидими с просто око. Изсушаването на мокрите дрехи на закрито, увеличава влагата в помещението с 30% и насърчава растежа на мухъл.


Когато хората дишат тези спори, те ги изхвърлят от тялото чрез кихане или кашляне. Хората, които имат астма обаче, са по-чувствителни на спорите и симптомите на астма може да се влошат. Те също могат да причинят различни белодробни инфекции като алергични реакции и сенна хрема. Освен астматиците са засегнати и бебетата, децата, възрастните, страдащите от кожни проблеми като екзема и хората със слаба имунна система.


Мухълът, причинен от мокрите дрехи, може да причини и белодробна аспергилоза, състояние, което може да доведе до трайни увреждания на белите дробове и синусите. Симптомите на аспергилозата може да варират между леко хриптене до кашляне на кръв. Когато спорите навлязат в тялото, имунната система ги унищожава, но хората, които са с повредени бели дробове или отслабена имунна система, по-трудно се предпазват от тях.Специалисти смятат, че за да изсушат бързо дрехите си, хората увеличават топлината в стаята. Според тях това води до повишаване на топлинната енергия, засилено потребление за ток, което не е много ефективно. Затова те заключват, че сушенето на дрехи в помещенията, е свързано не само със здравни, но и с екологични проблеми.


Оставянето на дрехите да изсъхнат в помещение може да превърне къщата в място за размножаване на различни микроби, виреещи във влажна среда. За да се предотврати появата и разпространението им, експертите съветват следното. Задължително прането трябва да се оставя да съхне във вентилирано пространство и най-вече далеч от спалнята. За предпочитане е изсушаването на открито, когато това е възможно. Всекидневното проветряване и непрекъснатото отопляване на къщата особено през зимата, спомага за предпазването от плесен и прах. Също така се съветва за използването на сушилни, които сушат дрехите изключително бързо.