Пневмонията е инфекциозно заболяване на белите дробове, засягащо предимно алвеолите – малките газообменни структури на дихателния орган.
 
Състоянието е опасно, понеже възпрепяства дишането с натрупване на течности и гной и може да е животозастрашаващо при малки деца и възрастни хора. При неправилно третиране или липса на такова, е възможно да се стигне до абсцес на белия дроб, плеврална ефузия или навлизане на бактерии в кръвта и заразяване на други органи и системи с микроба-причинител: сърце, мозък, бъбреци.
 
Симптомите на заболяването могат да са от леки до много тежки, в зависимост от общото здравословно състояние, възраст и др. Повишена температура, втрисане, потене и кашлица с отхрачване на гъст секрет са най-честите проявления, но болки в гърдите при опит за дълбоко дишане, задух, мускулна умора и болки, гадене, диария и силно главоболие също са често срещани.
 
Причинителите на пневмонията са микроорганизми – бактерии, вируси и гъбични спори, които са налични във въдуха навсякъде. Обикновено, човешкото тяло е достатъчно силно, за да се пребори с тях и да предотврати заразяване, но не и ако имунната система е отслабена – след прием на антибиотик или прекаран грип. 
 
Бактерията Streptococcus pneumoniae например, се развива по време на или след преболедуване от грип, засяга най-често само една част от единия лоб на белия дроб и обикновено минава по-леко, с по-слаби антибиотици. Вирусните причинители – предимно инфлуенца вируси, могат да причинят внезапен остър респираторен синдром, дори и при здрави хора. Причинител могат да са и гъбични спори, които с достигането на белите дробове се опитват да ги „колонизират” и без своевременен прием на силни антибиотици могат да надвият имунните сили на организма и да успеят. 
 
Поради това се съветва саксии с цветя, изискващи често поливане, да се държат извън спалните помещения или стаи, в които прекарват дълго време малки деца – множеството гъбички, развиващи се във влажната почва освобождават милиони спори, представляващи особено опасност за децата през зимата. Цветята могат да се заместят с кактуси – пречистващи и освежаващи въздуха, те изискват много по-малко поливане, което води до по-суха пръст в саксиите и по-малко налични гъбички и спори.
NEWS_MORE_BOX
 
Наред с добрата лична хигиена и ограничаване на контакта с болни, един от най-сигурните начини за предпазване от пневмония е ежегодната противогрипна ваксина. Тя предпазва както от инфлуенца вируси, така и от последващи усложнения с бактериални инфекции. Еднократната ваксина против пневмония е силно препоръчителна само за хора над 65 години, както и за активните пушачи. Цигареният дим силно уврежда защитните свойства на белите дробове и значително повишава риска от инфекциозно заболяване.
 
Лекарите предупреждават, че приемът на предписаната доза антибиотици при пневмония е абсолютно задължителен! Ако той се прекрати, щом пациента се почувства по-добре, е възможно повтаряне на болестта, както и разпространение на инфекцията и в двата лоба на белия дроб – двустранна пневмония. Според причинителя заболяването може да бъде силно заразно.