Мокрите кърпички стават все по-търсен и използван козметичен продукт, след като епидемията от коронавирус засили призивите за поддържане на личната хигиена.

 

За много хора обаче те са не само обичайно средство за почистване на ръцете при липса на вода и сапун, но и постепенно изместват миенето със сапун и течаща вода.


 

От сдружение Активни потребители предупреждават, че мокрите кърпички не са равнопоставен заместител на миенето и дезинфектантите.

 

Тяхното проучване показва, че потребителите неправилно разчитат на мокрите кърпички като на дезинфекциращо и предпазващо средство

 

Резултати от проучването

 

Проучването на Активни потребители обхваща 20 марки мокри кърпички от търговската мрежа в София, някои от които се продават като антибактериални.

 

Само 5 от двадесетте имат претенции за антибактериално действие. Следователно преобладаващите марки на пазара не могат да се използват за дезинфекция, но и нямат заблуждаващи претенции.

 

От 5-те марки с претенция за антибактериален ефект три имат изписан на етикета номер за регистрация като биоциден продукт. Това означава, че те са преминали успешна регистрация подлежат на контрол от страна на Министерство на здравеопазването. При останалите две твърдението има само рекламен характер.

 

Всичките 5 антибактериални продукта съдържат дезинфектанти. Преобладаващите активни бази са хлорхексидин, някои четвъртични амониеви соли, феноксиетанол и етилов алкохол в ниски концентрации.

 

Във всички останали 14 марки мокри кърпички се влагат вещества имащи антибактериално действие. Това са добре познати консерванти, например бензоената киселина. Консервантите потискат развитието на някои бактерии, но не ги убиват ефикасно. Освен това, нямат антивирусно действие.

 

Мокрите кърпички, антибактериални или не, са напоени с обилен коктейл от химични съединения. Обичайно това са повърхностно активни вещества (детергенти), най-разнообразни парфюми и аромати, кожни протектори като глицерин, мастни киселини, антиоксиданти и витамини, стабилизатори, хелатни агенти (ЕДТА) и др.

 

Доколко кожата има необходимост от всички тези вещества е много спорен въпрос. Всички те са разрешени за употреба в козметиката и ползването на това изобилие е въпрос на лична преценка на всеки потребител.

 

Проучването на Активни потребители показва и няколко проблема при мокрите кърпички.

 

Рекламните надписи за антибактериално и антивирусно действие при някои търговски марки подвеждат потребителите. Повечето хора тълкуват това като заместител на дезинфектантите. Мокрите кърпички нямат ефективността на препаратите за дезинфекция.

 

При повечето марки етикетирането съдържа достатъчно информация за съставките, но поднесена с много дребен и нечетлив шрифт. Тази презентация не позволява на обикновения потребител да се ориентира във важните послания на етикетите и може да доведе до определени проблеми.

 

От сдружението припомнят, че огромното мнозинство от мокрите кърпички са силно запалими и не бива да бъдат изхвърляни в пепелници например.

 

Когато се използват вместо дезинфектант мокрите кърпички имат свойството да обират част от полепналите по ръцете вируси и бактерии. Патогенните остават живи по кърпичките за известен период от време. В такива случаи мокрите кърпички трябва да се тълкуват като опасен биологичен отпадък

 

Защо мокрите кърпички не заместват дезинфектантите?

 

Съдържащите се в мокрите кърпички дезинфектанти са в ниски количества и концентрация, недостатъчни за ефективна дезинфекция.

 

Освен това почти всички вещества убиващи микроорганизмите работят във водна среда. Именно затова миенето на ръцете с обикновен сапун е толкова ефикасно. Мокрите кърпички съдържат много малко вода, която трудно отделят, и в крайна сметка не могат да създават водната фаза необходима за действието на дезинфектантите.

 

Антивирусното действие, заради което мокрите кърпички се използват в условията на пандемия, е нулево. Съдържащите се в повечето мокри кърпички активни бази (хлорхексидин и четвъртични амониеви соли) не засягат вирусите.

 

Обичайните консерванти, сорбинова и бензоена киселина, също нямат антивирусно действие, а алкохолите са в ниски концентрации и много бързо се изпаряват.

 

Ето защо мокрите кърпички почистват и освежават кожата, но не убиват микроорганизмите, особено вирусите. Ако искате да унищожите бактериите и вирусите по ръцете, използвайте 70% етилов спирт или търговски препарати, регистрирани като биоцидни.