Пролетта е времето от годината, когато трябва да се направи пълно почистване на дома. Оказва се, че то не само че е добро упражнение за тялото, но има и много предимства за здравето и емоционалното състояние.


Едно от тях е свързано с премахване на алергените от помещенията, които предизвикват алергии и симптоми на кашляне, кихане, сълзене на очите и т.н. Прахта също дразни дихателните пътища и понижава имунната система на хората, страдащи от алергии. Тъй като домовете събират много прах през зимните месеци, почистването на помещенията може не само да подобри симптомите на алергия, но и да подобри здравето на човек.


Почистването също се смята за терапевтично, тъй като може да намали нивата на стрес. Затрупаният дом влияе на психичното състояние. Когато обстановката на стаята е приветлива, тогава човек психически се отпуска по-лесно. Според проучване на Американския център за тревожно разстройство хората, които почистват домовете си, могат да освободят мозъка си. Според изследвания неизчистените помещения и бъркотии могат да предизвикат по-високи нива на кортизол при жените. Пролетното почистване също премахва негативната енергия, като подобрява настроението и действа релаксиращо на тялото. Проучванията показват също, че извършването на домакинска работа само за 20 минути, може да намали стреса и тревожността до 20%. 


 

Голямото пролетно почистване се счита и за ефективна тренировка на тялото, тъй като се изгарят много калории. Счита се, че 30 минути чистене с прахосмукачка, може да изгори до 111 калории при мъжете и 94 при жените. Смята се, че то е добра физическа подготовка, което помага на хората да бъдат активни. Поради тази причина някои експерти считат, че пролетното почистване увеличава и продуктивността. То се свързва и с повишаване на енергийните нива.


Хората, чиито дом е добре почистен, спят по-добре през нощта, а това води до по-добро физическо и емоционално здраве. Ако се спи в прашна среда, може да възникнат здравословни проблеми.