Почивката на морския бряг предразполага към повече двигателни активности, разходки, игри на плажа, плуване и други забавления. Това оказва благоприятно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Стресът намалява, имунитетът се засилва, мускулите укрепват.

 

1. Морските вълни ни успокояват

Слушането на звуците на морските вълни има успокояващ ефект и води до изпитването на положителни емоции. Релаксирането по този начин помага за подмладяване на ума и тялото, казват психолози.
 
Проучване наскоро показа, че стоенето на морския бряг, слушайки звука на вълните, има по-успокояващ и зареждащ ефект, отколкото прекарването на време в градския парк или в гората.
 

2. Свеж въздух = по-добър сън


Ако се чудите защо винаги спим по-дълбоко, след като прекараме деня на плажа, причината е в морския въздух. Той е зареден с полезни отрицателни йони, които подпомагат абсорбирането на кислород. 
 
Отрицателните йони балансират и нивата на серотонин, който е свързан с настроението и стреса. Затова след почивка на морето се чувстваме и по-заредени, отпочинали и спокойни. 
 
Най-добре усвояваме морския въздух чрез приятна разходка по плажната ивица. 
 
NEWS_MORE_BOX

3. На слънце умът и кожата се чувстват добре 

Когато лежим на плажа, топлината на слънцето оказва влияние върху ендокринната система. Отделят се ендорфини, което допринася за чувството на спокойствие и по-малко стрес. 
 
Според някои проучвания слънцето облекчава и симптомите на някои кожни състояния, като псориазис, дерматит.
 
Изследователи също така твърдят, че къпането в морската вода увеличава еластичността на кожата и подобрява външния й вид.
 
Известен е и благоприятният ефект на морската вода за заздравяването на рани. 
 
Все пак, не забравяйте да предпазите кожата със слънцезащитни продукти от вредното въздействие на UV лъчите.