Ново проучване установи, че микроорганизмите в стайната прах са резистентни на антимикробното химично вещество, наречено триклозан. Според изследователите е грешно да се мисли, че това, което се намира в прахта, е неживо, защото всъщност това не е така. В прахта живеят хиляди микроорганизми. Прахта е материя за почивка на всичко, което циркулира във въздуха и тя може да даде информация за качеството на въздуха в помещението.

 

В проучването, проведено от Ерика Хартман, асистент в областта на екологичното инженерство в училището Маккормик в Северозападна Европа, се взимат проби от 42 атлетически съоръжения и се сравняват. Хартман избира за изследване точно леката атлетика, защото хората, които я тренират, са склонни да влизат в пряк контакт с пода, подложките и оборудването, като използват антимикробни кърпи за почистване на тези зони преди и след тренировка. Екипът ѝ разглежда бактериите в прахта, като специално се изследват гените им.


 

Резистентността на прахта към антибиотици в почистващите препарати е огромна заплаха за общественото здраве. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията близо 25 000 души всяка година умират от инфекции, предавани чрез прахта, устойчиви на антибиотици. Според нея в прахта с по-големи концентрации на триклозан е открито по-голямо изобилие от генитични маркери, показващи антибиотична резистентност.

 

До 2017 г. производителите обикновено добавят триклозан към антибактериалните сапуни и почистващи разтвори. FDA обаче забранява триклозана, след като открива някои опасни странични ефекти в него като например да вреди на човешката ендокринна система. Въпреки че той не се добавя вече в сапуните за ръце, използвани във фитнес залите, триклозан присъства в пастата за зъби и някои други потребителски стоки. Д-р Хартман споделя, че с него често се почистват йога постелките и повечето фитнес уреди. В допълнение, екипът на Хартман продължава да проучва дали другите антимикробни химикали, намиращи се в почистващите препарати и сапуните, оказват влияние върху бактериите и микроорганизмите в домашната прах.