Тютюнопушенето е един от най-сериозните рискови фактори в немалко сериозни болестни състояния. Спирането обаче може да бъде трудно.

 

Голяма част от пушачите смятат, че дори и да спрат, подобренията ще настъпят след твърде дълго време. Уви, това не е така.


 

Подобряване се случва изключително бързо в някои аспекти. Дори час след последния прием се наблюдават промени.

 

Ето какво се случва във времето.

 

1 час – Сърдечната честота се забавя и достига нормални стойности. С нея намалява и кръвното налягане и циркулацията на кръвта се подобрява.

 

12 часа – В цигарения дим се намират много токсини, например въглероден оксид.

 

Въглеродният оксид е изключително токсичен и в големи количества води до смърт. Той блокира молекулата на хемоглобина и не позволява свързването ѝ с кислород. Това може да доведе до смърт.

 

Само 12 часа след последната цигара, организмът се изчиства от вредния въглероден оксид, което подобрява кислородната концентрация в тялото.

 

24 часа – Ден по-късно спада вероятността от развитие на инфаркт на миокарда.

 

Чрез понижаване на добрия холестерол, тютюнопушенето увеличава риска от развитие на коронарна болест. Тя, в комбинация с повишеното кръвно налягане и повишената съсирваемост на кръвта, значително увеличава риска от запушване на важен кръвоносен съд.

 

24 часа са достатъчни за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на количеството кислород в организма и намаляване на риска.

 

2 дена – Пушенето уврежда нервните окончания, свързани с обонянието и вкуса.

 

Дори два дена по-късно, човек може да усети усилени вкусови и обонятелни усещания, вследствие на възстановяването на нервните окончания.

 

3 дена – Нивата на никотина вече са намалени, но не изчезнали.

 

Около ден три, хората спиращи цигарите започват да проявяват симптоми на абстиненция – главоболие, раздразнителност, липса на добро настроение и силен тютюнев глад.

 

1 месец – Белият дроб вече е започнал подобряването си.

 

Увеличава се дихателният капацитет на белите дробове, което е съпроводено с намален задух и кашлица.

 

Подобряват се физическите възможности на човека.

 

До 3 месеца – Кръвообращението продължава да се подобрява.

 

9 месеца – Белите дробове са значително по-възстановени.

 

Ресничестият епител, покриващ дихателните пътища се уврежда сериозно при тютюнопушене. Това намалява защитните функции на дихателната система и се увеличават инфекциите и.

 

9 месеца са достатъчни за поне частичното възстановяване на ресничестия епител и подобряване на цялостното състояние на организма.

 

1 година – Рискът от развитие на коронарна болест спада наполовина и продължава да спада и след това.

 

5 години – Цигарите съдържат множество вредни вещества, които стесняват съдовете и увеличават риска от развитие на тромбоза.

 

Колкото повече време минава, толкова повече от тези вещества се изчистват. Кръвоносните съдове се разширяват, спада рискът от образуване на вътресъдови тромби, а с него и риска от белодробна тромбоза, инсулт, инфаркт на миокарда.

 

Рискът спада продължава да спада и след това.

 

10 години – Рискът от развитие на рак на белия дроб е снижен на половина. Шансът от развитие на рак на устата, гърлото, панкреаса и др. също са значително намалени.

 

15 години – Риска от развитие на сърдечносъдови и ракови заболявания са намалени на нивото на непушач.

 

20 години – Рискът за настъпване на смърт от причини, асоциирани с тютюнопушенето, е намален почти до нула – на нивото на човек, който никога не е опитвал цигара.

 

Тютюнопушенето е изключително вреден навик, сериозно увеличаващ риска от болести, с фатален изход и усложняващ състоянието при други.

 

Спирането води до значително подобряване на състоянието на организма и възстановяване на засегнатите структури.

 

Някои ефекти, както споменахме, се случват почти веднага, други отнемат години.

 

Всяка стъпка е важна и не трябва да забравяме причината да спрем тютюнопушенето.

 

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317956#outlook