Лицето е най-изложената част от тялото, поради което най-лесно може да се замърси от нечистия въздух. Сред основните замърсители на въздуха са: летливите органични съединения, азотните оксиди, праховите частици и дори пушенето.

 

Страничните ефекти от замърсяването на въздуха са най-различни. То може да предизвика появата на сериозни дългосрочни кожни проблеми. Замърсяването най-често причинява преждевременно стареене на кожата, включително фини линии и бръчки.


 

Това се случва, защото свободните радикали увреждат естествената защитна бариера на кожата. След като тази бариера е засегната, липидите и колагенът започват да се разпадат.

 

Излагането на смог може да причини също запушване на порите, акне, сухота и дори обриви. Замърсяването води и до кафяви петна, неравномерен тен и зачервяване. Проучвания също показват, че замърсяването влошава състояния като екзема и псориазис.

 

Замърсяването може да доведе и до увеличаване на хиперпигментация по кожата. В проучване, проведено в Германия, са сравнени градските жители и хората в селските райони. Резултатите показват, че жените в града имат с 22% повече хиперпигментация, отколкото тези, които живеят на село. Причината за това е, че градското население е изложено на опасни нива на замърсяване заради изгорелите газове на колите.

 

Тъй като няма как да се избегне замърсяването на въздуха, трябва да се вземат превантивни мерки, за да може увреждането на кожата да се сведе до минимум. За целта тя трябва редовно да бъде много добре почиствана по 2 или 3 пъти на ден и особено през летните месеци, когато температурите са високи. Трябва да се има предвид, че комбинацията от ултравиолетовите лъчи със замърсяването на въздуха е особено вредно за кожата през лятото. Поради това е добре да се използват изчистени продукти без химикали и такива, които съдържат SPF.


Заради замърсяването кожата също може да се изсуши много бързо. Затова е необходимо да се използват редовно овлажнители, които да запазят кожата мека и дълбоко хидратирана.