Според проучване замърсяването на въздуха причинява сериозно понижаване на интелигентността, което означава, че вредите от токсичния въздух са много по-сериозни, отколкото добре познатите негативни въздействия.

 

Изследването е проведено в Китай на 20 000 души от цялата страна между 2010 и 2014 г. На него се установява, че високите нива на замърсяване, водят до значителни спадове на тестовите резултати по език и аритметика. Си Чен от Yale School of Public Health казва, че ефектът е още по-лош за възрастните хора и най-вече за тези над 64 години.


 

Учените още откриха, че колкото по-дълго хората са изложени на мръсен въздух, толкова по-големи щети върху интелигентността се наблюдава. Освен това се показва, че при мъжете има по-сериозни увреждания, отколкото при жените. Изследователите твърдят, че това може да е резултат от различия в работата на мъжкия и женския мозък.

 

Предишни изследвания показват, че замърсяването на въздуха вреди на когнитивните резултати при учениците. Замърсяването има краткосрочно въздействие върху интелигентността, а това може да има важни последици и за студентите, които решават да се явят на приемни изпити в дни с повишено замърсяване. Проучването от Китай обаче е първото изследване на хора от всички възрасти.

 

Учените смятат, че резултатите от това проучване имат глобално значение, тъй като 80% от населението диша замърсен в опасни нива въздух.

 

Дерик Хо от Хонконгския политехнически университет заяви, че влиянието на замърсяването върху когнитивните процеси е важно. Според него високото замърсяване на въздуха е свързано с оксидативен стрес, невроинфламация и невродегенерация на хората.


Замърсяването на въздуха причинява 7 млн. преждевременни смъртни случаи годишно според Световната здравна организация (СЗО), но вредата върху умствените способности на хората е по-малко известна. Неотдавнашно проучване установи, че токсичният въздух е свързан с изключително висока смъртност при хора с психични разстройства. Друг анализ пък показва, че живеещите в близост до натоварени пътища, имат повишен риск от деменция.

 

Какво причинява замърсяването на въздуха? Счита се, че трафикът по пътя е най-големият причинител. Във въздуха също се разпространяват серен диоксид, азотен диоксид и частици с диаметър по-малък от 10 микрометра.