Ново изследване обвързва замърсеният въздух - дори и на нива, считани за безопасни - с повишен риск от диабет.

 

Констатациите на Washington University School of Medicine in St. Louis навеждат на мисълта, че намаляването на замърсяването може да доведе до спад на случаите на диабет в силно замърсени страни.


 

Диабетът е една от най-бързо разпространяващите се болести, засягаща повече от 420 милиона души по света. Основните фактори за заболяването включват консумацията на вредна храна, заседнал начин на живот и затлъстяване, но новите изследвания показват, че и степента на замърсяване на въздуха играе роля в отключването му.

 

За да се оцени замърсяването на въздуха, изследователите са разгледали микроскопичните частици прах, мръсотия, дим, сажди и течни капчици. Предишни изследвания са установили, че такива частици могат да навлязат в белите дробове и кръвообращението, като допринасят за сериозни състояния като сърдечни заболявания, инсулт, рак и бъбречни заболявания. При диабет се смята, че замърсяването намалява производството на инсулин и предизвиква възпаление, което пречи на тялото да преобразува глюкозата в енергия, необходима на тялото.

 

Изчислено е, че замърсяването е допринесло за 3,2 милиона нови случая на диабет в световен мащаб през 2016 г., което представлява около 14% от всички нови случаи на диабет за годината.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Цялостният риск от диабет, свързан със замърсяването, се проявява повече към страни с по-ниски доходи, установили са от проучването. Такива са например Индия, Афганистан, Нова Гвинея и Гвианаи, които не разполагат с ресурси за системи за намаляване на вредното въздействие от замърсяването и почистване на въздуха.

 

През октомври 2017 г. Комисията по въпросите за замърсяването и здравето публикува доклад, в който се очертават пропуските в знанията относно вредните последици от замърсяването. Една от препоръките е да се дефинират и определи количествената връзка между замърсяването и диабета.

 

Данните са взети от проучванията на университета Сейнт Луис във Вашингтон с автор Кристина Соуруин.