Замърсяването на въздуха създава много проблеми за човечеството. Освен, че прави дишането по-трудно, но може и да увеличи и процента на хората, които отнемат собствените си животи.
 
Това сочи проучване на група изследователи от Солт лейк сити, публикувано в сп. The American Journal of Epidemiology.
 
Те провели изследване, в което разгледали 4000 самоубийства, настъпили в 7 големи града на Южна Корея. Оказало се, че повишената концентрация на замърсени частици във въздуха повишава риска от самоубийство с 10%.
 
Специалистите смятат, че замърсяването на въздуха може да влоши възприятието на болните към здравословното им състояние, което на свой ред може да доведе до усилване на психичните проблеми.
 
Градовете в Южна Корея, както и много други в Азия са силно засегнати от замърсяването на въздуха. Променливото време също не помага особено много в битката със замърсяването.
NEWS_MORE_BOX
 
Освен това, учените са открили, че и хората, които имат астма са два пъти по-склонни към самоубийство от тези без респираторни проблеми.
 
Тепърва започват да се изучава връзката между дихателните и психическите заболявания.
 
Миналата година, 7.5% от хората с астма са страдали от сериозен психологически дистрес. За справка, само 3% от населението, като цяло е с регистрирани такива проблеми.
 
Лекарите намират тази връзка за доста притеснителна, защото хората в депресия се характеризират с отказа си да приемат лекарства, да се грижат за здравето и живота си, както и да следват лекарски съвети.
 
След като тази връзка е доказана, ще бъде нужно да се предприемат мерки, както и да се изгради верига, която да помага по-пълноценно на хората които притежават и психологически, и други хронични заболявания, посочват учените.